Ο «Διάλογος της Πετρούπολης» ξεκίνησε το 2001 από τον τότε Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και είχε ως στόχο να φέρει πιο κοντά τη γερμανική και τη ρωσική Κοινωνία των Πολιτών (ΚτΠ). Ήταν ένα αμφιλεγόμενο «φορμάτ» διαλόγου το οποίο έχει δεχτεί κριτική στη Γερμανία για το γεγονός, ότι είχε μετατραπεί σε ένα επιχειρηματικό λόμπι, στο οποίο η γερμανική πλευρά επέλεγε να αγνοεί τα ζητήματα κράτους δικαίου στη Ρωσία. Το 2021 η Ρωσία χαρακτήρισε τις οργανώσεις που συμμετείχαν στο διάλογο ως «ανεπιθύμητες» και ο διάλογος διακόπηκε επίσημα από τη Γερμανία. Μετά την επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Γερμανοί διέλυσαν επίσης τις σχετικές δομές των ενώσεων.
Παρά την επίσημη διάλυση των δομών ο διάλογος συνεχίζεται
Την ερχόμενη Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, προσωπικότητες από τη Ρωσία και τη Γερμανία με μεγάλη επιρροή στις δύο χώρες έχει ραντεβού σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Την επόμενη ημέρα έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες για τη γερμανορωσική συνεργασία. Αυτό προκύπτει από ρωσικό έγγραφο με το πρόγραμμα αυτής της εκδήλωσης, το οποίο φέρει το επίσημο λογότυπο του «Διαλόγου της Πετρούπολης» και στο οποίο απέκτησαν πρόσβαση η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit και το πολιτικό περιοδικό Kontraste του πρώτου γερμανικού κρατικού καναλιού ARD, που φέρνουν στο φως την υπόθεση με εκτενές τους ρεπορτάζ.
Επιφανείς Γερμανοί στον κατάλογο των συμμετεχόντων
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη συνάντηση στο Μπακού πρόκειται να συμμετάσχουν ο Ματίας Πλάτσεκ, πρώην πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού SPD και πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, ο Ρόναλντ Ποφάλα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, καθώς και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του «Διαλόγου της Πετρούπολης», Μάρτιν Χόφμαν.
Ο Πλάτσεκ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Διαλόγου της Πετρούπολης» για πολλά χρόνια. Ο Ποφάλα ήταν πρόεδρος του σχήματος από το 2015 έως το 2021.
Παράλληλα, στο πρόγραμμα της συνάντησης εντοπίζεται το όνομα του Άρμιν Λάσετ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στις γερμανικές εκλογές του 2021, στις οποίες ηττήθηκε από τον Όλαφ Σολτς. Ωστόσο το περιβάλλον του Λάσετ ξεκαθάρισε πως ο νυν βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα εξωτερικών του CDU δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κάποιον διάλογο στο Μπακού και υποστήριξε πως δεν γνωρίζει πως βρέθηκε το όνομά του στη συγκεκριμένη λίστα.
Συμμετοχή Ρώσου παράγοντα με ιστορικό ευρωπαϊκών κυρώσεων
Από την πλευρά της Ρωσίας ο Βίκτορ Σούμπκοφ, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στο Μπακού. Από το 2008 ο Σούμπκοφ είναι πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της κρατικής εταιρείας Gazprom. Παράλληλα υπάρχουν κι άλλα υψηλά πολιτικά και διπλωματικά στελέχη της Ρωσίας στη λίστα των συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων και ο Βαλερύ Φεντέγιεφ ο οποίος έχει δεχτεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για «παραπληροφόρηση και προπαγάνδα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Μιχάηλ Σβίντκουφ, ο οποίος επίσης αναφέρεται στο πρόγραμμα και είναι ειδικός εκπρόσωπος του Πούτιν για την πολιτιστική συνεργασία με ξένες χώρες, δήλωσε ότι η προγραμματισμένη συνάντηση από τις 20 έως τις 21 Οκτωβρίου στο Μπακού έχει ανεπίσημο χαρακτήρα και ότι οι καλεσμένοι δεν εκπροσωπούν κανέναν πολιτικό ή κρατικό θεσμό.
Δεν πρόκειται για την πρώτη συνάντηση
Επιπλέον φαίνεται να έχει υπάρξει ήδη μία συνάντηση με όμοια θεματολογία στις 21 και 22 Απριλίου του 2024, πάλι το Μπακού. Ρώσοι και Γερμανοί εμπειρογνώμονες είχαν συζητήσει τις τρέχουσες και πιθανές μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών τους. Στη συνάντηση τονίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες η ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών, ενώ παρόντες φέρεται να ήταν οι Πλάτσεκ και Χόφμαν.
Προώθηση ρωσικών συμφερόντων
Η Zeit και η Kontraste τονίζουν επίσης ότι παραμένει ασαφές ποιοι «Γερμανοί εμπειρογνώμονες» συμμετείχαν στη συνάντηση του Απριλίου και ποιοι ακόμα σχεδιάζουν (ή σχεδίαζαν) να συμμετάσχουν στη συνάντηση του Οκτωβρίου.
Επιπλέον υπογραμμίζουν πως η συμμετοχή στη συνάντηση είναι αντίθετη με την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία απέναντι στη Ρωσία. Μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία η Γερμανία προωθεί την διεθνή απομόνωσή της. Οι Γερμανοί συμμετέχοντες μπορεί να μην κατέχουν κάποιο κρατικό πόστο, ωστόσο η τακτική επικοινωνία που φαίνεται να διατηρούν με την ρωσική πλευρά προκαλεί ερωτηματικά.
Ο Στέφαν Μάιστερ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, υποστηρίζει ότι η ρωσική αντιπροσωπεία αποτελείται από ανθρώπους που «επιχειρηματολογούν και ενεργούν σύμφωνα με την αυτοκρατορική, επιθετική ιδεολογία του Πούτιν». Δεν ενδιαφέρονται για την επίτευξη ισορροπίας, αλλά για την προώθηση ρωσικών συμφερόντων.
Τέλος, μπορεί εύλογα να αμφισβητηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας της συνάντησης, τον οποίο επικαλούνται συμμετέχοντες από αμφότερες χώρες, από τη στιγμή που οι Ρώσοι συμμετέχοντες κατέχουν αυτήν την στιγμή σημαντικά κρατικά πόστα. Ως εκ τούτου, με βάση τα ευρήματα της έρευνας της Zeit και Kontraste, παρά την επίσημη διάλυση του «Διαλόγου της Πετρούπολης» κάποιοι γερμανορωσικοί δίαυλοι επικοινωνίας διατηρούνται, έστω ανεπίσημα (από γερμανική πλευρά) και με μικρότερη προβολή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr