Η πρόταση αποτελείται από πέντε σημεία: πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αμυντική πτυχή, αποτροπή ρωσικής επιθετικότητας, οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία, μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις μυστικές προσθήκες που έχουν μοιραστεί με διεθνείς εταίρους. Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, κοινοβουλευτικός αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, είπε ότι τα απόρρητα μέρη θα παρουσιαστούν στους κομματικούς αρχηγούς.
«Εάν το σχέδιο υποστηριχθεί, μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο το αργότερο τον επόμενο χρόνο», είπε ο Ζελένσκι στο κοινοβούλιο, παρουσία του ανώτατου διοικητή στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι, του αρχηγού στρατιωτικών πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ και δυτικών διπλωματών. «Το σχέδιο νίκης της Ουκρανίας ενισχύει τη θέση του κράτους μας. Να είμαστε αρκετά ισχυροί για να τερματίσουμε τον πόλεμο. Να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία διατηρεί όλες τις δυνάμεις της», είπε ο Ζελένσκι. «Το σχέδιο είναι εφαρμόσιμο. Εξαρτάται από τους εταίρους μας, το τονίζω. Σίγουρα δεν εξαρτάται από τη Ρωσία».
Η πρόσκληση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε στην κορυφή της λίστας. Το Κίεβο υπέβαλε αίτηση για ένταξη τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη σαφές μήνυμα από τους συμμάχους, αναφέρει ο Independent του Κιέβου. «Κατανοούμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι θέμα για το μέλλον, όχι για το παρόν», είπε ο Ζελένσκι, αλλά πρόσθεσε ότι τυχόν άμεση πρόσκληση θα δείξει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το λάθος των «γεωπολιτικών του υπολογισμών». «Είμαστε μια δημοκρατική χώρα που έχει αποδείξει ότι μπορεί να προστατεύσει τον κοινό μας τρόπο ζωής», σημείωσε.
Το δεύτερο σημείο τονίζει την ανάγκη να περάσει ο πόλεμος σε ρωσικό έδαφος, όπως με την εισβολή στο Κουρσκ που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου. Ετσι θα αποτραπεί η πιθανή δημιουργία «ουδέτερων ζωνών» στο ουκρανικό έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται άρση των περιορισμών στα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία, καθώς και πρόσθετες προμήθειες που θα υποστηρίξουν τις δυνατότητες χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας και δυτική υποστήριξη για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Ουκρανία.
Η πρόσθετη υποστήριξη για την ανάπτυξη ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, αεράμυνας, αμυντικών επενδύσεων, συστημάτων πληροφοριών και λοιπή στρατιωτική βοήθεια θα συμβάλουν στην ενίσχυση της Ουκρανίας και θα μεταστρέψουν τον ρωσικό πληθυσμό από την «πολεμική ιδεολογία», είπε ο Ζελένσκι.
Το τρίτο σημείο αναφέρεται στη μη πυρηνική αποτροπή, μέρος της οποίας παραμένει διαβαθμισμένο. Η Ουκρανία προτείνει ένα «συνολικό πακέτο στρατηγικής μη πυρηνικής αποτροπής στο έδαφός της», που θα προστατεύει τη χώρα από μελλοντική επιθετικότητα. Αυτό έχει αναφερθεί λεπτομερώς στους ηγέτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Το τέταρτο μέρος πραγματεύεται τη χρήση των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, όπως του ουρανίου, του τιτανίου και του λιθίου, που παρουσιάζουν δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης για το Κίεβο και την ΕΕ. Η Ουκρανία προτείνει ειδική συμφωνία για από κοινού επενδύσεις και χρήση των πόρων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Επίσης, ζητείται η περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε να υπονομευθεί η επιθετική ικανότητά της.
Το τέταρτο σημείο περιέχει επίσης μια διαβαθμισμένη ενότητα που κοινοποιήθηκε με δυτικούς εταίρους.
Το πέμπτο μέρος αφορά τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας. Ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο διαθέτει μια ευρεία και έμπειρη στρατιωτική δύναμη που μπορεί να ενισχύσει το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. «Εάν συμφωνήσουν οι εταίροι, τότε μετά τον πόλεμο οραματιζόμαστε την αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με ουκρανικές μονάδες», είπε ο πρόεδρος.
«Εάν ο Πούτιν επιτύχει τους τρελούς γεωπολιτικούς, στρατιωτικούς, ιδεολογικούς και οικονομικούς του στόχους, θα δημιουργήσει την ακατανίκητη εντύπωση σε άλλους πιθανούς επιτιθέμενους, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κόλπου, του Ινδο-Ειρηνικού και στην Αφρική, ότι οι επιθετικοί πόλεμοι μπορεί να είναι κερδοφόροι και γι' αυτούς», σημείωσε
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι ο «συνασπισμός εγκληματιών» του Πούτιν περιλαμβάνει τώρα τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει παράσχει όχι μόνο όπλα αλλά και προσωπικό για ρωσικά εργοστάσια και τον στρατό, όπως υποστήριξε. «Πρόκειται ουσιαστικά για συμμετοχή δεύτερου κράτους στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, στο πλευρό της Ρωσίας», είπε, επισημαίνοντας επίσης τη στήριξη που παρέχουν το Ιράν και η Κίνα.
«Πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο νίκης για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr