Αυτή η έκθεση τονίζει τη σημασία της αύξησης της κατάρτισης των αρχών για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών βίας, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών και ψηφιακών εκδηλώσεων βίας.
Η παρακολούθηση του GREVIO καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 καθόρισε επίσης ότι ο χωρισμός από έναν βίαιο σύντροφο μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για τα παιδιά, εξ ου και η σημασία της ενσωμάτωσης δυναμικών αξιολογήσεων κινδύνου στις διαδικασίες επιμέλειας και πρόσβασης. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαιώνιση της κακοποίησης μετά τον χωρισμό, μεταξύ άλλων μέσω καταχρηστικών διαφορών. Επομένως, η καλύτερη κατανόηση της βίας μετά τον χωρισμό είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας των θυμάτων.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς του περασμένου έτους, η GREVIO δημοσίευσε επτά βασικές εκθέσεις αξιολόγησης (Λουξεμβούργο, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Λιχτενστάιν). Ξεκίνησε επίσης τις πρώτες θεματικές επισκέψεις αξιολόγησης με θέμα «Οικοδόμηση εμπιστοσύνης παρέχοντας υποστήριξη, προστασία και δικαιοσύνη» και είδε την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θεματική ενότητα καλύπτει «τον ρόλο και τη σημασία της αξιολόγησης κινδύνου και της διαχείρισης κινδύνου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».
Η αξιολόγηση κινδύνου είναι ένας βασικός μηχανισμός που επιτρέπει στις εθνικές αρχές να αποτρέπουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα την ενδοοικογενειακή βία και τη βία λόγω φύλου, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια. Η αξιολόγηση κινδύνου βοηθά στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στη ζωή και τη σωματική ασφάλεια.
Το άρθρο 51 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης τονίζει τη σημασία αυτής της αξιολόγησης, η οποία συμπληρώνεται από τα άρθρα 52 και 53 σχετικά με τις εντολές προστασίας και περιορισμού, καθώς και το άρθρο 31 για την επιμέλεια των παιδιών. Οι εκθέσεις αξιολόγησης GREVIO συνιστούν περισσότερη εκπαίδευση στις αρχές σχετικά με τις διάφορες μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής βίας και των ψηφιακών εκδηλώσεων βίας. Επισημαίνουν επίσης ότι ο χωρισμός από έναν βίαιο σύντροφο μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για τα παιδιά, εξ ου και η σημασία της ενσωμάτωσης δυναμικών αξιολογήσεων κινδύνου στις διαδικασίες επιμέλειας και πρόσβασης. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαιώνιση της κακοποίησης μετά τον χωρισμό, μεταξύ άλλων μέσω καταχρηστικών διαφορών.
Επομένως, η καλύτερη κατανόηση της βίας μετά τον χωρισμό είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας των θυμάτων. Συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο, μέσω της νομολογίας του, απαιτεί από τα μέρη να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας αξιολογώντας τους πραγματικούς και άμεσους κινδύνους για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα. Δίνεται έμφαση στην ανάγκη εντοπισμού της πιθανής επανάληψης βίαιων πράξεων εντός της οικογένειας, πέρα από τη γενική προστασία ενός ατόμου που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Νίκος Ρούσσης - Στρσαβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr