Όπως αναφέρει σε ανταπόκριση της η DW, δεν είναι η πρώτη φορά που η πλήρης απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων τίθεται επί τάπητος στη Μεγάλη Βρετανία. Άλλωστε γι αυτό πριν από εννέα μήνες υπήρξε νέα κυβερνητική οδηγία που έδινε την εξουσία στο κάθε σχολείο να λάβει τα μέτρα που επιθυμεί. Όμως το ζήτημα έχει τρία παρακλάδια – χωρίζεται σε αυτούς που επιθυμούν την πλήρη απαγόρευση, σε εκείνους που δεν την επιθυμούν καθόλου και βέβαια υπάρχει και το παρακλάδι εκείνο της τεχνολογίας, η οποία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς χωρίς να λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη της τους εξωτερικούς παράγοντες.
Τώρα, κατ’ επέκταση, σε αυτό το πρόβλημα έχουν λόγο αρκετοί άνθρωποι. Αρχικά οι γονείς και τα παιδιά, τα σχολεία και οι καθηγητές και η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να βρει την «χρυσή τομή» στο μεγάλο αυτό δίλημμα. Πάντως, το νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο Μακάλιστερ έχει στόχο όπως δήλωσε: «προστατεύσει τα παιδιά από τις βλάβες που μπορούν να προκληθούν από τον υπερβολικό χρόνο χρήση οθόνης και χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Πιο, συγκεκριμένα, οι στόχοι του είναι τέσσερις: Αρχικά, την αύξηση του ορίου ηλικίας για την χρήση ίντερνετ από τα 13 έτη στα 16. Δηλαδή οι κάτω των 16 ετών θα χρειάζονται άδεια γονέα ή νόμιμου κηδεμόνα για να χρησιμοποιήσουν στο εξής πλατφόρμες όπως το TikTοk ή το Instagram. Κατά δεύτερον, την πλήρη απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Τρίτον, να δοθεί περισσότερη εξουσία στην ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών ‘Ofcom', ώστε να αποτρέψει την έκθεση των παιδιών σε εφαρμογές που έχουν ως στόχο των εθισμό. Τέταρτον, η κυβέρνηση να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα κινητά διαφημίζονται στα παιδιά και να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες λαμβάνουν υπόψη, κατ' αρχην, την ευημερία των παιδιών.
Ο Βρετανός βουλευτής δεν είναι μόνος του σε αυτή την προσπάθεια. Ειδικοί από τον κλάδο της εκπαίδευσης και συνδικάτα έχουν πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, με τον Γενικό Γραμματέα του συνδέσμου διευθυντών σχολείων και κολεγίων, Πέπε ΝτιΛάσιο, να δηλώνει ότι «δεν είναι αρκετό να βασιζόμαστε αποκλειστικά στους γονείς και στα σχολεία για να διδαχθούν τα παιδιά τους κινδύνους των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων».
Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «η νομοθεσία για μια ολοκληρωτική απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων αφαιρεί την αυτονομία από τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα και τους μαθητές τους αλλά και την κοινότητά τους». Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «ο νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο (Online Safety Act) θα εισαγάγει ισχυρές διασφαλίσεις ότι τα παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση σε επιβλαβές και ακατάλληλο για την ηλικία περιεχόμενο».
Πάντως, το ζήτημα φαίνεται πως θα διαρκέσει αρκετό καιρό μέχρι να υπάρξει μία τελική απόφαση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr