Αναλυτικότερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ένα γεωπολιτικό τοπίο που μεταβάλλεται και υπογράμμισε ότι «ο κύκλος βίας απειλεί τη ζωή αθώων αμάχων και οδηγεί σε γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή, που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος». Όπως επισήμανε, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ζητεί εκεχειρία πέρα από σύνορα του Λιβάνου, σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, και στα σύνορα με τη Γάζα, καθώς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Από την πλευρά του, ο Κιρ Στάρμερ σημείωσε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζουμε το πλήρες δικαίωμά του στην ασφάλεια και στην αυτοάμυνα» και κάλεσε όλα τα μέρη για αποκλιμάκωση και υπέρ μιας πολιτικής λύσης στα πολλά μέτωπα της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Τόνισε επίσης ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν το συντομότερο.
Αμφότεροι δήλωσαν ότι η ευθυγράμμιση σε υποθέσεις διεθνούς σημασίας θα αποτελέσει ισχυρό θεμέλιο για την επανεκκίνηση της διμερούς σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών-κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε επί αυτού:«Πιστεύω ακράδαντα ότι η βρετανική κοινή γνώμη θέλει να επιστρέψει σε μια ρεαλιστική, λογική ηγεσία όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τους στενότερους γείτονές μας».
Ωστόσο, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών τόνισαν πως θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να βελτιωθούν ουσιαστικά οι σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι θέλει να χαλαρώσει τα ρυθμιστικά μέτρα στο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να ενισχυθούν οι συνεργασίες στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας. Δήλωσε επίσης πρόθυμος να ακολουθήσει ορισμένους κανόνες της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των χημικών προϊόντων , μπορούν να συναλλάσσονται ομαλά με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο από τη πλευρά των ευρωπαϊκών κρατών επικρατεί για την ώρα διστακτικότητα ως προς τις πρωτοβουλίες του Βρετανού πρωθυπουργού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr