Ελλάδα και Τουρκία έχουν αποφασίσει, όμως, πως παρά τις γνωστές διαφωνίες τους έχουν βρει κοινό βηματισμό σε άλλα πεδία συνεργασίας, τον οποίο και θέλουν να συνεχίσουν.
«Σε μια πολύ ταραγμενη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση», σχολιάζουν σχετικά ανώτερες κυβερνητικές πηγές.
Αναφορικά με τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη σημειώνεται πως θα έχει σφιχτό χρονικό πλαίσιο και στόχος είναι να αναδειχθούν μόνο τα θετικά σημεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σημείο αναφοράς είναι αναμφισβήτητα η σύγκλιση του επόμενου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας, που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του 2024.
Στο μεταναστευτικό, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ως πολύ καλή τη συνεργασία, που έχει έχει βοηθήσει να συγκρατηθουν οι ροές. Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών απαιτεί αναβάθμιση των κινήσεων.
Κυπριακό
Δυστυχώς, δεν υπάρχει το ίδιο θετικό κλίμα και σχετικά με τις εξελίξεις για το Κυπριακό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, σκοπεύει να θέσει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ.
Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να θίξει το θέμα στη μεταξύ τους συνάντηση και να κινήσει τις πρωτοβουλίες για νέο γύρο διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα.
«Σε αυτή τη συγκυρία θα φέρουμε το θέμα στο τραπέζι. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών» αναφέρουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, που θεωρούν πως είναι σημαντικό να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Αφού ο Ερντογάν σχεδιάζει να ζητήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους θεωρείται πως η καλύτερη άμυνα είναι να προτάξει η ελληνική πλευρά την κυπριακή θέση για επαναδιαπραγμάτευση και να προτείνει μία συνάντηση των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr