Η Ρουμανία, που έχει τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ίσως χρειαστεί να παγώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της στο επίπεδο αναφοράς της ΕΕ, ήτοι 3% του ΑΕΠ από το 2027, σύμφωνα με τους αναλυτές Federico Barriga Salazar και ο Gergely Kiss, σημειώνει το Bloomberg.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα πρόκειται να υποχωρήσει στο 5,8% του ΑΕΠ από 7% που εκτιμάται φέτος, χωρίς σημαντική προσπάθεια δημοσιονομικής συγκράτησης, ανέφερε η Fitch. Η βραδύτερη πορεία θα προκαλέσει αύξηση του δημόσιου χρέους προς το 80% του ΑΕΠ το 2037, επίπεδο «πολύ υψηλό για τη Ρουμανία», το οποίο θα ξεπερνούσε τον μέσο όρο των κρατών με αντίστοιχη βαθμολογία.
«Η αρνητική πίεση στην αξιολόγηση θα μπορούσε να αυξηθεί, ειδικά εάν υπάρχει δυσμενής μετάδοση στην αξιοπιστία της πολιτικής λόγω δημοσιονομικής αδυναμίας», ανέφεραν οι Salazar και Kiss, προσθέτοντας ότι η Ρουμανία μπορεί να χρειαστεί πάνω από τέσσερα χρόνια για να ελέγξει το δημόσιο χρέος.
Η χώρα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επταετή προθεσμία, αρχής γενομένης από το 2024, για τη μείωση του ελλείμματος προς το όριο του 3%, ωστόσο δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σαφές σχέδιο για την επίτευξη του στόχου.
Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ενός μεγαλύτερου από το αναμενόμενο ελλείμματος φέτος, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει λάβει ορισμένα μέτρα ώστε να περιορίσει τις δαπάνες και να χορηγήσει αμνηστία για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων φόρων. Περισσότερες αλλαγές αναμένονται μετά τις εκλογές που θα διενεργηθούν τον Νοέμβριο. Τώρα είναι περίοδος προεκλογικών υποσχέσεων, ιδίως προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr