Υπογραμμίζει, όμως, ότι ακόμη και σήμερα, τρείς γυναικες το μήνα δολοφονούνται.
Η GREVIO, η οποία παρακολουθεί τη συνθήκη, προσδιορίζει ότι η Αυστρία αντέδρασε καλά στις αυξανόμενες μορφές βίας –όπως η διαδικτυακή μισογυνική ρητορική μίσους και η παρενόχληση– με εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και νομοθεσία που «επεκτείνει συνεχώς» τα δικαιώματα των θυμάτων σε ποινικές διαδικασίες.
Η GREVIO επαινεί τον Νόμο για την Προστασία της Βίας του 2019, με τον οποίο έχουν επανεισαχθεί τα MARAC – συνέδρια αξιολόγησης κινδύνου πολλών υπηρεσιών – και εφαρμόζεται υποχρεωτική συμβουλευτική για την πρόληψη της βίας για δράστες ενδοοικογενειακής βίας. Η απαγόρευση προσέγγισης του θύματος συμπληρώνει τις εντολές απαγόρευσης έκτακτης ανάγκης και προστασίας, αλλά όταν εμπλέκονται παιδιά, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν ειδοποιούν συστηματικά τις εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας και τα σχολεία.
Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια του μη καταχρηστικού γονέα και τυχόν παιδιών που εμπλέκονται σε διαδικασίες οικογενειακού δικαίου μετά από ενδοοικογενειακή βία.
Στην Αυστρία, οι γυναίκες που υπόκεινται σε εντολή προστασίας ή που διαμένουν σε ένα καταφύγιο γυναικών με τα παιδιά τους ενδέχεται να εξακολουθούν να υποχρεώνονται από τα δικαστήρια οικογενειακού δικαίου να επιτρέψουν την επίσκεψη μεταξύ των παιδιών τους και του κακοποιού γονέα.
Η έκθεση καλεί τις αυστριακές αρχές να ενισχύσουν την εκπαίδευση των δικαστών οικογενειακού δικαίου και των διορισμένων από το δικαστήριο εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον αντίκτυπο της έκθεσης των παιδιών στην ενδοοικογενειακή βία και τη νομική υποχρέωση να διασφαλίζουν την ασφάλεια των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους στις αποφάσεις που σχετίζονται με την επιμέλεια και δικαιώματα επίσκεψης.
Αυτό συνδέεται με την «επείγουσα δράση» που απαιτείται προκειμένου οι αυστριακές αρχές να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της Συνθήκης όσον αφορά την κατάρτιση δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι δεν έχουν υποχρεωτική συνεχή εκπαίδευση για θέματα που σχετίζονται με τη βία κατά των γυναικών με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και ο αντίκτυπος του τραύματος στις καταθέσεις μαρτύρων.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τον επίμονα υψηλό αριθμό γυναικών που σκοτώνονται στην Αυστρία.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκληματικής Αστυνομίας, τριάντα εννέα γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2022, 36 το 2021, 31 το 2020 και 39 το 2019: τρεις γυναίκες δολοφονήθηκαν κάθε μήνα κατά μέσο όρο.
Η GREVIO τονίζει ότι η πρόληψη τέτοιων δολοφονιών με βάση το φύλο θα πρέπει «να παραμείνει προτεραιότητα» στην ατζέντα της κυβέρνησης. Μια υποκείμενη αιτία της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών μπορεί να εντοπιστεί στα παιδιά και τους νέους που έχουν εύκολη πρόσβαση στη βίαιη διαδικτυακή πορνογραφία.
Αυτή η έκθεση συνδέεται όλο και περισσότερο με μια «ανησυχητική μείωση της ηλικίας των δραστών» της σεξουαλικής βίας, σύμφωνα με μελέτες που αναφέρονται στην έκθεση GREVIO. Η παρακολούθηση και η κοινή χρήση πορνογραφίας, η οποία συχνά απεικονίζει τη βία κατά των γυναικών χωρίς να μπορεί να ενσωματώσει ή να κατανοήσει αυτό που φαίνεται είναι ένα φαινόμενο που παρατηρεί η GREVIO σε άλλες χώρες που δεσμεύονται από τη συνθήκη.
Η έκθεση επικαλείται έρευνα που επιβεβαιώνει ότι η βίαιη πορνογραφία μπορεί να έχει «καταστροφικές επιπτώσεις στο μυαλό των παιδιών» και «επιζήμια επίδραση στην ικανότητά τους να δημιουργούν υγιείς και βασισμένες στη συναίνεση σεξουαλικές σχέσεις» και συνιστά στοχευμένες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης μεταξύ γονέων και παιδιών καθώς και προληπτικές δράση.
Υπάρχουν ορισμένα θετικά παραδείγματα για να αντιμετωπιστεί αυτό, για παράδειγμα ένα πρόγραμμα παροχής συμβουλών για νεαρούς παραβάτες με επιβλαβείς σεξουαλικές προτιμήσεις.
Τα ευρήματα της GREVIO για τις αυστριακές αρχές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: Ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης/στρατηγικού εγγράφου πολιτικής δίνοντας τη δέουσα σημασία σε όλες τις μορφές βίας που καλύπτονται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Εξασφάλιση επαρκούς και μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης στις διάφορες ΜΚΟ που υποστηρίζουν τα θύματα βίας κατά των γυναικών· Να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη των προκαταλήψεων, των στερεότυπων φύλων και των πατριαρχικών στάσεων στην αυστριακή κοινωνία. Διασφάλιση ότι τα προγράμματα για δράστες ενδοοικογενειακής βίας και εκείνα για δράστες σεξουαλικής βίας παρακολουθούνται ευρέως.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr