Η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε στο 52% σε ετήσια βάση από 62% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κρατικής στατιστικής υπηρεσίας την Τρίτη. Το ποσοστό ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι τα υψηλά επιτόκια αρχίζουν να επιβραδύνουν έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο, το ποσοστό του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι πάνω από 10 φορές ο επίσημος στόχος της κεντρικής τράπεζας (5%). Η μείωση οφείλεται επίσης εν μέρει στην επίδραση της συγκριτικής βάσης, καθώς το 2023 ο πληθωρισμός ήταν υψηλότατος.
Οι αρμόδιοι Τούρκοι αξιωματούχοι στοχεύουν να έχουν μειώσει τον πληθωρισμό στο 38% στο τέλος του έτους, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα είναι πιο κοντά στο 42%, το ανώτερο εύρος των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας.
Η κεντρική τράπεζα εστιάζει επίσης σε μεγάλο βαθμό στον μηνιαίο πληθωρισμό, ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 2,47% από 3,23% τον Ιούλιο, ελαφρώς υψηλότερα από εκείνο που περίμεναν οι οικονομολόγοι.
Η αύξηση των επιτοκίων από το 8,5%, που βρίσκονταν τον Ιούνιο του 2023, σηματοδότησε έναν μετασχηματισμό στην οικονομική διαχείριση της Τουρκίας. Για χρόνια μέχρι τότε, η κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει τη νομισματική πολιτική εξαιρετικά χαλαρή, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός.
Η στροφή προς μια πιο ορθόδοξη στάση χαιρετίστηκε από ξένους επενδυτές ομολόγων, οι οποίοι επέστρεψαν στις τουρκικές αγορές, αγοράζοντας τουρκικά κρατικά χρεόγραφα άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και πολλοί Τούρκοι υποφέρουν καθώς τα υψηλά επιτόκια αποδυναμώνουν την οικονομία.
Τον Αύγουστο, τα δίδακτρα εκπαίδευσης σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού, ακολουθούμενα από τη στέγαση.
Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν σε μηνιαία βάση αλλά αυξήθηκαν κατά 44,9% σε ετήσια. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, μειώθηκε σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε λίγο κάτω από 52% σε ετήσια βάση.
Η Selva Demiralp, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Koc με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο του πληθωρισμού 14% μέχρι το τέλος του 2025 χωρίς περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας.
«Ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να επιβραδυνθεί περαιτέρω», είπε στο Bloomberg TV λίγο πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Η Demiralp βλέπει τον πληθωρισμό στο 45% στο τέλος του τρέχοντος έτους και 33% 12 μήνες αργότερα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία πρέπει να συμπληρώσει τα υψηλά επιτόκια με αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές.
«Οι δημοσιονομικές, νομισματικές και εισοδηματικές πολιτικές θα πρέπει να κινούνται σε ίδια κατεύθυνση», ανέφερε σε αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας. «Ενώ θα υπήρχε βραχυπρόθεσμο κόστος για την ανάπτυξη από αυστηρότερες πολιτικές, ένας ταχύς αποπληθωρισμός είναι πιο πιθανό να είναι βιώσιμος και θα ενίσχυε τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βλέπουν υψηλότερες τιμές απ΄ ό,τι οι Τούρκοι κεντρικοί τραπεζίτες τους επόμενους 12 μήνες. Αυτή είναι μια πρόκληση για την κεντρική τράπεζα, καθώς θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις αγορές τους ή να αλλάξουν την τιμολογιακή τους συμπεριφορά με βάση τις δικές τους υποθέσεις.
«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να αποτελούν ανοδικό κίνδυνο για τις πληθωριστικές προοπτικές», σημείωσε η κεντρική τράπεζα στην τελευταία της συνεδρίαση για τα επιτόκια στις 20 Αυγούστου. Έχει διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 50% από τον Μάρτιο και άφησε να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr