Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει πλέον πλεόνασμα για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, μετά από μια περίοδο ελλειμμάτων από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω του υψηλού ελλείμματος για την αντιστάθμιση των πλεονασμάτων σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.
Το β’ τρίμηνο του 2024, τα πλεονάσματα που καταγράφηκαν σε μηχανήματα και οχήματα (56,9 δισ. ευρώ), χημικά και συναφή υλικά (59,3 δισ. ευρώ), τρόφιμα και ποτά (13,9 δισ. ευρώ), λοιπά μεταποιημένα αγαθά (1,8 δισ. ευρώ) και άλλα αγαθά (3,2 δισ. ευρώ) αντιστάθμισαν τα ελλείμματα σε ενέργεια (-88,4 δισ. ευρώ) και πρώτες ύλες (-6,3 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, το β’ τρίμηνο του 2024, οι εισαγωγές αγαθών από χώρες εκτός ΕΕ προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές ήταν σχεδόν σταθερές, σημειώνοντας άνοδο 0,7%.
Η Eurostat αναφέρει επίσης πως οι εισαγωγές αυξήθηκαν αφού προηγουμένως είχαν μειωθεί για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ τα επίπεδα των εξαγωγών συνέχισαν να αυξάνονται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr