Οι αποκαλύψεις της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) για μείωση στο μισό της γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία το επόμενο έτος δεν πέφτουν σαν κεραυνός εν αιθρία εάν ιδωθούν στο ευρύτερο πλαίσιο περικοπών σε μια χρονιά ομοσπονδιακών εκλογών, αλλά και στο πλαίσιο της κυβερνητικής συμφωνίας να τηρηθεί ο συνταγματικός κανόνας του χρεόφρενου. Προκαλούν όμως αίσθηση, γιατί η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει εμφατικά διεθνώς ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία με κάθε τρόπο που κρίνεται κατάλληλος, για όσο χρειαστεί.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που προκύπτουν από διαρροές εσωτερικής επικοινωνίας μεταξύ του γερμανικού υπ. Οικονομικών του Φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντνερ, με το υπ. Άμυνας του Σοσιαλδημοκράτη Μπόρις Πιστόριους και της Πράσινης υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, το υπ. Οικονομικών προειδοποιεί ότι για την περίπτωση της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να ξεπεραστεί το ανώτατο προβλεπόμενο όριο γερμανικής βοήθειας. Ήτοι τα 4 δις ευρώ που προβλέπονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο βέβαια θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική βουλή το φθινόπωρο.
«Γερμανικά μαθηματικά» για την Ουκρανία
Στην επίμαχη επιστολή του υπ. Οικονομικών, με ημερομηνία 5 Αυγούστου, σύμφωνα με τη FAS, αναφέρεται ότι τα σχεδόν 8 δις ευρώ (για την ακρίβεια 7,5 δις) που προβλέπονται ως βοήθεια προς την Ουκρανία για το 2024 έχουν ήδη εξαντληθεί, κάτι το οποίο μάλιστα ο Μπόρις Πιστόριους κοινοποίησε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου και ενημέρωσε επίσημα το υπ. Οικονομικών, ζητώντας μάλιστα άλλα 4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους κατ' εξαίρεση. Σύμφωνα όμως με τη FAS, για αντίστοιχα αιτήματα πλέον θα δίνει το πράσινο φως απευθείας ο καγκελάριος, και όχι το υπ. Οικονομικών.
Όπως προκύπτει από την επίπονη κυβερνητική συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2025, αναφέρει η DW, μετά από σύγκλιση την τελευταία στιγμή του υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ την επόμενη χρονιά, η στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία δεν θα υπερβαίνει τα 4 δις ευρώ, ενώ παραμένει αμφίβολο εάν μετά τις διαβουλεύσεις στις επιμέρους κοινοβουλευτικές επιτροπές προκύψουν σημαντικές αυξήσεις.
Όπως φαίνεται από τα νέα στοιχεία, θα είναι βέβαια δυνατή η θέσπιση έκτακτων εξαιρέσεων, ο κανόνας όμως θα έχει ως εξής: όχι βοήθεια προς την Ουκρανία πέρα από τα προβλεπόμενα, τα οποία φέρονται να είναι αυτά που μπορεί να εισφέρει η Γερμανία βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων της.
Ένα δεύτερο κομβικό στοιχείο στο σχέδιο Λίντνερ είναι η δημιουργία ενός έτερου, «εναλλακτικού» ταμείου, από το οποίο θα μπορούν να αντλούνται κονδύλια για τη στήριξη του Κιέβου, μέσω των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Zeit, υπάρχουν αυτή τη στιγμή παγωμένα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών ύψους περίπου 300 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 210 δις βρίσκονται στην Ευρώπη.
Συνέχεια αποκαλύψεων από την Bild
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild επικαλούμενη άλλη εσωτερική αλληλογραφία του γερμανικού υπ. Άμυνας τα σχεδιαζόμενα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης έχουν ήδη αντίκτυπο στη στρατιωτική απόδοση της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν γίνουν σημαντικές περικοπές και μάλιστα στο μισό, δεν θα μπορούν να παρασχεθούν «περαιτέρω υποσχέσεις για παράδοση στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας, πυροβολικού και ντρόουν». Σε κίνδυνο αναμένεται σύμφωνα με την Bild να βρεθούν και οι προμήθειες πυρομαχικών από τα αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Oλεξίι Μακέγιεφ στέλνει πάντως μήνυμα προς τον καγκελάριο Σολτς ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητα και την πολιτική βούληση της Γερμανία να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στη στήριξη της Ουκρανίας» και θεωρεί ότι «τελικά το γερμανικό κοινοβούλιο θα έχει τον τελικό λόγο για τον προϋπολογισμό του 2025, σθεναρά και ξεκάθαρα». Σχολιάζοντας τις σχεδιαζόμενες περικοπές αναφέρει σκωπτικά: «Η ελευθερία, η ασφάλεια και η ειρήνη είναι ανεκτίμητες. Δεν πρέπει εκεί κανείς να κάνει οικονομία».
Αξίζει να σημειωθεί, όπως υπενθυμίζει η Zeit, ότι η Γερμανία έχει εισφέρει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία 15 δις ευρώ από το 2022. Σε απόλυτους αριθμούς είναι η τρίτη μεγαλύτερη χρηματική βοήθεια μετά τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr