Οι σημερινές συνομιλίες είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διπλωματικής προσπάθειας των μεσολαβητών του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, ώστε να πιέσουν για μια τελευταία προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσής του στη γύρω περιοχή, ειδικά μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και τη δέσμευση του Ιράν ότι θα απαντήσει.
Την ίδια ώρα, διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής έχουν κινητοποιηθεί για να αποτρέψουν το Ιράν από το να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο. Τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ έχουν πει ότι οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ τους είναι ανοιχτές.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εκτιμά ότι η κήρυξη ανακωχής θα μπορούσε να αποτρέψει την επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει πως «δεν θα εγκαταλείψει» την προσπάθεια, παρότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αποδειχθεί «δύσκολες».
Οι νέες συνομιλίες έχουν βάση την πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον Μπάιντεν. Σε πρώτη φάση, προβλέπεται ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr