Οι βουλγαρικές αρχές απολυμαίνουν τα οχήματα και απαιτούν αρνητικά τεστ PCR για όλα τα ζώα που εισέρχονται στη χώρα από τη Δευτέρα και μετά, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στην Ελλάδα, όπου η επιδημία έχει ήδη προκαλέσει καταστροφές, οι αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν σφάξει προληπτικά πάνω από 10.000 πρόβατα μετά την πρώτη ανίχνευση του ιού - γνωστού ως "Peste des Petits Ruminants" (PPR) - στις 11 Ιουλίου, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Γεωργίας.
«Δεν υπάρχουν ελλείψεις αυτή τη στιγμή στην αγορά», δήλωσε στο POLITICO ο Χρήστος Τσοπάνος, ο εκτελών χρέη προέδρου στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). «Η Ελλάδα έχει 140 εκατομμύρια αιγοπρόβατα, είναι πρωτοπόρος στην ΕΕ και το γεγονός ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες έχουν σφαγεί δεν αλλάζει τα πράγματα γρήγορα».
«Είναι πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο, αλλά ελπίζουμε ότι θα αποζημιωθούν γρήγορα», δήλωσε ο Τσοπάνος.
Μεγάλη ανησυχία παραμένει η προμήθεια φέτας, ενός ελληνικού τυριού που παρασκευάζεται τόσο από πρόβειο όσο και από κατσικίσιο γάλα. Η Ελλάδα παράγει πάνω από 140.000 τόνους φέτας ετησίως και περίπου το 65% αυτής εξάγεται, βοηθώντας τη χώρα να εισπράξει ένα ποσό ρεκόρ, ύψους 730 εκατομμυρίων ευρώ, από το τυρί, το 2023.
«Οι βιομηχανίες λειτουργούν κανονικά και έχουν αποθέματα Φέτας», δήλωσε ο Τσοπάνος. Αν και οι εξαγωγές φέτας δεν κινδυνεύουν, δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι εγχώριες τιμές για τα περισσότερα δημοφιλή τυριά, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξη Τύπου.
Η PPR σκοτώνει έως και το 70% των μολυσμένων ζώων. Από τότε που αντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ακτή Ελεφαντοστού, το 1942, έχει αποδεκατίσει περιοδικά το ζωικό κεφάλαιο σε τμήματα της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας ετήσιες απώλειες έως και 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, η PPR έφτασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρώτη φορά, μόλις το 2018, και εξαπλώθηκε στη Βουλγαρία από την Τουρκία. Τότε, οι αρχές σφαγίασαν περίπου 2.000 ζώα και απέκλεισαν αρκετά χωριά, σταματώντας με επιτυχία την επιδημία.
Ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας ανέφερε, σε δήλωσή του, ότι η τρέχουσα «φουρνιά» λοιμώξεων προέρχεται από ζωντανά ζώα που μεταφέρθηκαν από τη Ρουμανία στη Θεσσαλία. Η γεωργική αυτή περιοχή, τον Σεπτέμβριο, χτυπήθηκε από καταιγίδες και πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στη γεωργία και έπνιξαν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα.
Μετά την άφιξη της PPR στη Θεσσαλία, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 37 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που ώθησε τις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς σε μετακινήσεις και σφαγές για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανώλης. Οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι οι ανεπαρκείς υγειονομικοί έλεγχοι επέτρεψαν την είσοδο μολυσμένων ζώων στη χώρα, ενώ ο εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα.
Η ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, απέστειλε επιθεωρητές υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία και βρίσκεται σε ετοιμότητα για να περιορίσει πιθανά κρούσματα σε άλλες χώρες.
Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές στοχεύουν στην εξάλειψη της PPR έως το 2030 μέσω εκτεταμένου εμβολιασμού, επιδιώκοντας να αναπαράγουν τη νίκη επί της πανώλης των αιγοπροβάτων το 2011. Βιολογικά παρόμοια με την PPR, η ασθένεια αυτή προσβάλλει τα βοοειδή και η εξάλειψή της σηματοδότησε τον πρώτο τερματισμό μιας ζωικής ασθένειας στη σύγχρονη εποχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr