«Αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τους Ρομά που διώχθηκαν και δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς, που υπολογίζονται σε περίπου 500.000 και επιβεβαιώνουμε την αφοσίωσή μας στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων σε όλες τις μορφές», συμπλήρωσε.
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει κάνει βήματα για να συμπεριλάβει το Ολοκαύτωμα των Ρομά στα σχολικά προγράμματα και στα σχολικά βιβλία των κρατών μελών μας: ένας βασικός στόχος που ορίζεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη των Ρομά και των ταξιδιωτών (2020-2025). Αυτή η πρωτοβουλία έχει προωθήσει τη διδασκαλία της ιστορίας των Ρομά, γενικά.
«Για να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια, ξεκινήσαμε, την περασμένη άνοιξη, ένα διετές κοινό πρόγραμμα ΕΕ-Συμβουλίου της Ευρώπης: «Μνήμη και εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος των Ρομά» (Μνήμη των Ρομά) για την αύξηση της γνώσης του κοινού σε όλη την Ευρώπη.
«Επιπλέον, η Διευθύνουσα Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων, τη Διαφορετικότητα και την Ένταξη παρέχει στα κράτη μέλη, τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς πολλά εργαλεία για τη διδασκαλία της ιστορίας των Ρομά και των ταξιδιωτών.
«Ογδόντα χρόνια έχουν περάσει από το Ολοκαύτωμα των Ρομά. Οι επιζώντες και οι μάρτυρες αυτών των φρικαλεοτήτων θα σβήσουν σύντομα στη μνήμη. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην αιώνια ανάμνηση. Δεσμευόμαστε να σταθούμε ενάντια στην αδικία και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ριζωμένο στον σεβασμό, την κατανόηση και την ισότητα. Είθε η κληρονομιά των Ρομά θυμάτων του Ολοκαυτώματος να μας εμπνεύσει να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς».
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr