Η Χαμάς επιβεβαίωσε την είδηη στο Telegram σημειώνοντας ότι ο Χανίγια έπεσε νεκρός στη διάρκεια «ύπουλης σιωνιστικής επιδρομής στο ακίνητο όπου διέμενε, στην Τεχεράνη».
Η δολοφονία του Χανίγια στο Ιράν είναι μια «άνανδρη πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη» μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Ακσά που διευθύνεται από την παλαιστινιακή οργάνωση, επικαλούμενος τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ.
Η δολοφονία του Χανίγια είναι μια σοβαρή κλιμάκωση που δεν θα επιτύχει τους στόχους της, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι.
Ο Χανίγια είχε μεταβεί στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν.
Τη δολοφονία του Χανίγια καταδίκασε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Χανίγια.
Ποιος ήταν ο Χανίγια
Ο Χανίγια ήταν 62 ετών. Είχε γεννηθεί σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας και εντάχθηκε στη Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα.
Ο Χανίγια τράβηξε πάνω του τους προβολείς σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές.
Συνηγορούσε για καιρό υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στην οργάνωσή του και λέγεται πως είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.
Ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε επιμείνει επανειλημμένα στη θέση πως δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr