Αναφερόμενη στην «έκκληση για ταχεία δράση έως το 2025 για την πρόληψη και τον τερματισμό της εμπορίας παιδιών», η δήλωση της ICAT τονίζει ότι με ένα στα τρία αναγνωρισμένα θύματα εμπορίας παγκοσμίως να είναι παιδί, οι προσπάθειες για την πρόληψη και τον τερματισμό της εμπορίας παιδιών εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για να κάνουν απτή διαφορά.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η πρόληψη της εμπορίας παιδιών και η βοήθεια και προστασία των παιδιών θυμάτων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συστημάτων παιδικής προστασίας και, σε περίπτωση συγκρούσεων και καταστάσεων κρίσης, εντάσσονται σε ανθρωπιστικές δομές συντονισμού και απαντήσεις, ιδίως για ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά.
«Μια προσέγγιση ευαίσθητη στα παιδιά αντικατοπτρίζεται σε όλη τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία απαιτεί από τα συμβαλλόμενα κράτη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των παιδιών και τη μείωση της ευαλωτότητάς τους στην εμπορία, ιδίως δημιουργώντας ένα προστατευτικό περιβάλλον για αυτά», δήλωσε η Helga Gayer. , Πρόεδρος της GRETA
«Τα παιδιά που είναι θύματα εμπορίας συχνά αντιμετωπίζονται ως παραβάτες και τιμωρούνται για εγκλήματα που αναγκάστηκαν να διαπράξουν, όπως κλοπές ή αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Τα κράτη πρέπει να τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις σχετικά με τα δικαιώματα των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της προληπτικής αναγνώρισης των παιδιών-θυμάτων εμπορίας, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού περιβάλλοντος, και την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας για τη διασφάλιση του σεβασμού των βέλτιστων συμφερόντων του παιδιού σε όλα τα στάδια», τόνισε ο Πρόεδρος της GRETA.
Η παρακολούθηση της Σύμβασης από την GRETA έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη μέτρων πρόληψης που στοχεύουν τα παιδιά στις πιο ευάλωτες καταστάσεις, όπως παιδιά των οποίων οι γεννήσεις δεν έχουν καταγραφεί, παιδιά στο δρόμο, παιδιά που τοποθετούνται ή φεύγουν από ιδρύματα, παιδιά από μειονεκτούσες κοινότητες, ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά και παιδιά που ζητούν άσυλο.
Η GRETA έχει τονίσει την επείγουσα ανάγκη αύξησης των μέτρων για την πρόληψη της διαδικτυακής στρατολόγησης παιδιών, μεταξύ άλλων με τη συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και την ευαισθητοποίηση των παιδιών, των γονέων και των επαγγελματιών της εκπαίδευσης σχετικά με τον κίνδυνο στρατολόγησης παιδιών μέσω του Διαδικτύου.
Επιπλέον, οι εκθέσεις της GRETA έχουν επισημάνει κενά στον εντοπισμό των παιδιών θυμάτων εμπορίας και στην παροχή βοήθειας σε αυτά. Ένας τομέας που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η απουσία μακροπρόθεσμης υποστήριξης για τη διασφάλιση της επανένταξης των παιδιών θυμάτων εμπορίας
Το θέμα της αντιμετώπισης των τρωτών σημείων στην εμπορία ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των παιδιών, βρίσκεται στο επίκεντρο του τέταρτου γύρου αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης κατά της εμπορίας ανθρώπων από την GRETA.
Η GRETA καλεί τα Κράτη Μέρη στη Σύμβαση να τηρήσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τη μεταχείριση των παιδιών θυμάτων εμπορίας, η οποία περιλαμβάνει την προληπτική ταυτοποίηση και παραπομπή τους σε εξειδικευμένη βοήθεια, τον άμεσο διορισμό νόμιμων κηδεμόνων σε ασυνόδευτα παιδιά και πλήρη τήρηση της διάταξης περί μη τιμωρίας.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr