«Ο όγκος των αυτόματα κατασκευασμένων εικόνων σεξουαλικού υλικού αποτελεί πλέον ένα σημαντικό και αυξανόμενο μέρος του υλικού παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο» και «αναμένεται να εξαπλωθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον», υπογραμμίζει σε έκθεσή της η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία που εδρεύει στη Χάγη.
Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου το περιεχόμενο είναι εξ ολοκλήρου δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης και δεν απεικονίζονται πραγματικά θύματα, το υλικό παιδικής πορνογραφίας που δημιουργείται από την ΤΝ εξακολουθεί να συμβάλλει στην εξαντικειμενοποίηση και σεξουαλικοποίηση παιδιών, τονίζει η Europol. Η χρήση εφαρμογών ΤΝ για τη δημιουργία ή την τροποποίηση υλικού παιδικής πορνογραφίας αυξάνει, επίσης, «την ποσότητα του παράνομου υλικού που κυκλοφορεί και περιπλέκει την αναγνώριση των θυμάτων, καθώς και των δραστών».
Η έλευση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τη χρήση των εφαρμογών αυτών για κακόβουλους σκοπούς, ιδιαίτερα μέσω της δημιουργίας «deepfakes» - εικόνων και βίντεο που δημιουργούνται στον υπολογιστή, συχνά ρεαλιστικών, που βασίζονται σε ένα πραγματικό μοντέλο.
Περισσότερα από 300 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης κάθε χρόνο, δήλωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τον Μάιο. Τα αδικήματα κυμαίνονται από εκβιασμό, που στοχεύει εφήβους, μετά τη μετάδοση στο διαδίκτυο σεξουαλικής φύσης φωτογραφιών και βίντεο (sextorsion), μέχρι τον καταχρηστικό τρόπο χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, για τη δημιουργία πλαστών βίντεο και εικόνων, σημειώνουν ερευνητές.
Εκτός από τη δημιουργία σκληρών, άσεμνων εικόνων ανηλίκων, οι εγκληματίες χρησιμοποιούν την ΤΝ για να διαπράξουν μια σειρά από εγκλήματα, που κυμαίνονται από διαδικτυακή απάτη έως κυβερνοεπιθέσεις, αναφέρει το 37σελιδο έγγραφο της Europol, το οποίο χαρτογραφεί τις διαδικτυακές απειλές που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr