Οι εκθέσεις περιέχουν εκτενείς αναλύσεις των νόμων για την ελευθερία της πληροφόρησης σε αυτά τα κράτη και τη συμμόρφωσή τους με τη Σύμβαση του Τρόμσο.
Υπό το φως των πορισμάτων της, η AIG κάνει συγκεκριμένες συστάσεις σε κάθε χώρα για θέματα όπως η εξαίρεση εγγράφων που περιέχουν προσωπικά δεδομένα ή άλλο περιεχόμενο από την εφαρμογή αυτών των νόμων και περιορισμοί στο δικαίωμα πρόσβασης σε επίσημα έγγραφα.
Άλλες συστάσεις αφορούν την υπερβολική διάρκεια των διαδικασιών επανεξέτασης σε περίπτωση άρνησης πρόσβασης και ελλείψεις στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με αιτήματα πρόσβασης, για παράδειγμα, υπερβολική διακριτική ευχέρεια που παρέχεται στις δημόσιες αρχές να μην κοινοποιούν τις ζητούμενες πληροφορίες ή αδυναμία παροχής βοήθειας στους αιτούντες.
Η σύμβαση, που ισχύει από την 1η Δεκεμβρίου 2020, είναι το πρώτο δεσμευτικό διεθνές νομικό μέσο που αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να έχει πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα που κατέχουν οι δημόσιες αρχές κατόπιν αιτήματος.
Καθορίζει ελάχιστες υποχρεώσεις για τα μέρη του να εγγυώνται το δικαίωμα πρόσβασης σε επίσημα έγγραφα, εξισορροπώντας την προστασία του δημόσιου συμφέροντος με διαφάνεια με την προστασία άλλων έννομων συμφερόντων, όπως η εθνική ασφάλεια, η άμυνα και οι διεθνείς σχέσεις.
Η Συνθήκη θεσπίζει επίσης υποχρεώσεις σχετικά με τις διαδικασίες διεκπεραίωσης αιτημάτων για πληροφορίες και αναθεώρησης των αποφάσεων άρνησης από ανεξάρτητο όργανο ή δικαστήριο σε περίπτωση απόρριψης αιτημάτων.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr