Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί: "εάν, δεδομένων των θετικών αποτελεσμάτων που επέφεραν οι αυστηρές ρυθμίσεις στα κράτη μέλη που απαγόρευσαν εντελώς το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, προτίθεται η Επιτροπή να λάβει περαιτέρω κοινοτικά μέτρα για την προστασία της υγείας των καταναλωτών από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος".
Σε χώρες όπου απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, μειώθηκε και η κατανάλωση τσιγάρων. Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι από τώρα έως το 2010, η κατανάλωση τσιγάρων στις αναπτυγμένες χώρες θα αντιπροσωπεύει το 29%, ενώ στις υπό ανάπτυξη χώρες το 71%. Έτσι, από σήμερα έως το 2025, ο αριθμός των καπνιστών αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 500 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 90% θα βρίσκεται εκτός της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ του ελέγχου του καπνού σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα προωθεί μια συνολική ανάλυση των προβλημάτων υγείας με προτεραιότητα και υποστηρίζει τις διάφορες χώρες στο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση των εθνικών στρατηγικών για την υγεία", σημειώνει στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος.
"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι χωρίς περαιτέρω ενέργειες έως το 2020, οι θάνατοι που αποδίδονται στον καπνό σε παγκόσμιο επίπεδο θα διπλασιασθούν και το 70% περίπου των θανάτων αυτών θα σημειωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες", καταλήγει στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος.
Συνολικά, σε ολόκληρο τον κόσμο καταναλώνονται 5.500 δισεκατομμύρια τσιγάρα κατ' έτος. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ καταναλώνονται 697 δισεκατομμύρια τσιγάρα το χρόνο, στη Δυτική Ευρώπη 528 δις, στην Ανατολική Ευρώπη 724 δις, στην Ασία και την Αυστραλία 3.048 δις. Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες, υποχρεωμένες πλέον να συμβιβαστούν με τη μείωση της κατανάλωσης των τσιγάρων έχουν καταφύγει σε μείωση των τιμών των προϊόντων τους, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και την Ισπανία.
Ενδεικτικά, στους δύο παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται οι χώρες στις οποίες παρουσιάστηκε αύξηση και αντίστοιχα, μείωση της κατανάλωσης των τσιγάρων.
ΧΩΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ (1995-2005)
ΒΙΕΤΝΑΜ +6,7%
ΠΑΚΙΣΤΑΝ +6%
ΑΙΓΥΠΤΟΣ +5,2%
ΙΡΑΝ +4,8%
ΡΩΣΙΑ +4,5%
ΟΥΚΡΑΝΙΑ +4%
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ +2,2%
ΤΟΥΡΚΙΑ +1,3%
ΚΙΝΑ +1,1%
ΧΩΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ (1995-2005)
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ -4,9%
ΓΑΛΛΙΑ -4,6%
ΚΑΝΑΔΑΣ -3,1%
ΗΠΑ -3,1%
ΓΕΡΜΑΝΙΑ -3%
ΠΟΛΩΝΙΑ -2,7%
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ -2%
ΒΡΑΖΙΛΙΑ -1,5%
ΙΑΠΩΝΙΑ -1,5%
ΙΝΔΙΑ -0,3%
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr