Τόσο το μπρεντ, όσο και το WTI, κατέγραψαν κέρδη στις δύο προηγούμενες συνεδρίες, αλλά το πρώτο οδεύει προς πτώση 1% σε εβδομαδιαία βάση μετά από τέσσερις θετικές εβδομάδες. Το WTI διαπραγματεύεται γενικά σταθερά σε εβδομαδιαία βάση.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε μετά τα στοιχεία της Πέμπτης που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Ιούνιο, πυροδοτώντας τις εικασίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια.
Τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.
Η αγορά, ωστόσο, εξακολουθεί να περιμένει σαφέστερα σημάδια δράσης. Ενώ ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε τη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές τελευταία, είπε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να ενισχυθεί η υπόθεση για μειώσεις επιτοκίων.
Οι ενδείξεις έντονης καλοκαιρινής ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ στηρίζουν επίσης τις τιμές.
Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ ήταν στα 9,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουλίου, το υψηλότερο από το 2019 για την εβδομάδα που περιλαμβάνει την αργία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Η ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών σε μέση βάση τεσσάρων εβδομάδων ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020.
«Η αγορά θα παραμείνει περιορισμένη, παραλυμένη από τις αντίθετες δυνάμεις της αναμενόμενης ανάκαμψης της ζήτησης που τροφοδοτείται από την προσδοκία ενός ισχυρού καλοκαιριού για την κατανάλωση καυσίμων, αλλά το κλίμα παραμένει συνδεδεμένο με τη συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία και την αβέβαιη ανάκαμψη της ζήτησης», δήλωσε ο Εμρίλ Τζαμίλ, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου στο LSEG.
Η ισχυρή ζήτηση καυσίμων ενθάρρυνε τα αμερικανικά διυλιστήρια να αυξήσουν τη δραστηριότητα. Η καθαρή εισροή αργού των διυλιστηρίων Gulf Coast αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε περισσότερα από 9,4 εκατομμύρια bpd για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2019.
Ωστόσο, τα ασθενέστερα σημάδια ζήτησης από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις προοπτικές από τις ΗΠΑ και επιβαρύνουν τις τιμές.
«Η πρόσφατη διόρθωση προς τα κάτω έχει προφανώς τελειώσει, αν και η ταχύτητα της περαιτέρω ανόδου μπορεί να παρεμποδιστεί από την πτώση των κινεζικών εισαγωγών αργού πετρελαίου, οι οποίες μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 11% τον Ιούνιο σε σχέση με προηγούμενο έτος», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,48% στα 83,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,25% στα 85,61 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,444% στα 31,250 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,63% στα 2.406,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 2,28% στα 30,973 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ενισχύεται 1,68% στα 4,5827 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0895 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,45% στο 1,2967 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8401 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr