Υπογραμμίσθηκε ιδιαίτερα ότι, οι πρακτικές κινήσεις που έκανε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο από τον Οκτώβριο του 2020 για να ανοίξει ξανά τα Βαρώσια – μια περιφραγμένη περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου που υπήρξε «πόλη-φάντασμα» από τη διαίρεση του νησιού – είναι « απαράδεκτη αλλαγή» του καθεστώτος της και σοβαρή παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύουν τις προοπτικές επίτευξης συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.
Σε ψήφισμα που βασίσθηκε σε έκθεση του Ιταλού βουλευτή των Σοσιαλιστών Piero Fassino , η Συνέλευση ζήτησε την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, είτε υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ είτε ως μέρος μιας δέσμης αμοιβαίων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.
Δεδομένης της εξαιρετικά συμβολικής σημασίας των Βαρωσίων για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ένα τέτοιο βήμα θα «αποτελούσε μια ισχυρή θετική συμβολή στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης», ανέφεραν οι βουλευτές.
Επαίνεσαν και τους δύο δήμους Αμμοχώστου/Γκαζιμάγουσας, για την εγκαθίδρυση «εποικοδομητικού και προσανατολισμένου στο μέλλον διαλόγου» και τους ενθάρρυναν να αναπτύξουν κοινά δικοινοτικά έργα με στόχο «την προετοιμασία της Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων, για ένα κοινό μέλλον μετά την τελική λύση του Κυπριακού».
Τόνισαν επίσης τη δυνατότητα για Ελληνοκύπριους που το επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματική αποζημίωση, ανταλλαγή ή απόδοση των περιουσιών τους που εγκαταλείφθηκαν το 1974 στο πλαίσιο της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» (IPC) που συστάθηκε στη βόρεια Κύπρο μετά από απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες υποθέσεις που έχουν διεκπεραιωθεί μέχρι σήμερα, η IPC έχει αποφασίσει για αποζημίωση σύμφωνα με τις αξιώσεις των αιτούντων.
Ωστόσο, η Συνέλευση είπε επίσης ότι κατανοεί ότι, για τους περισσότερους Ελληνοκύπριους που είναι νόμιμοι κάτοικοι των Βαρωσίων, η αίτηση στο IPC «δεν είναι πολιτικά αποδεκτή ή πρακτική».
Σχεδόν 50 χρόνια από τη διαίρεση του νησιού, η παγωμένη σύγκρουση στην Κύπρο «βλάπτει τα ζωτικά συμφέροντα όλων των Κυπρίων πολιτών και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση», επεσήμανε η Συνέλευση.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr