«Η Kaspersky δεν θα είναι πλέον σε θέση να πουλά το λογισμικό της στις ΗΠΑ ή να παρέχει ενημερώσεις σε λογισμικό που χρησιμοποιείται ήδη», ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. «Η απαγόρευση ισχύει και για τις θυγατρικές και μητρικές εταιρείες της Kaspersky Lab», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο.
Η Kaspersky έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει ορισμένες δραστηριότητές της έως τις 29 Σεπτεμβρίου, ώστε να δώσει στους πελάτες χρόνο να βρουν μια εναλλακτική λύση.
Τρεις οντότητες που σχετίζονται με την Kaspersky, επίσης, προστέθηκαν στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον, «για συνεργασία με τις ρωσικές στρατιωτικές αρχές και αρχές πληροφοριών, για την υποστήριξη των στόχων κυβερνοκατασκοπείας της ρωσικής κυβέρνησης».
Εταιρείες και ιδιώτες που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Kaspersky Antivirus δεν εκτίθενται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αλλά προειδοποιούνται για τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αναφέρει το Υπουργείο Εμπορίου.
«Η Ρωσία έχει δείξει επανειλημμένα ότι έχει την ικανότητα και την πρόθεση να εκμεταλλευτεί ρωσικές εταιρείες, όπως η Kaspersky Lab, για να συλλέξει και να εκμεταλλευτεί ευαίσθητες πληροφορίες από τις ΗΠΑ», σχολίασε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο.
Αυτή η ενέργεια «είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της πατρίδας μας και θα προστατεύσει καλύτερα τις προσωπικές πληροφορίες και το απόρρητο πολλών Αμερικανών», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον λαμβάνει μέτρα απέναντι στην Kaspersky, καθώς η χρήση του λογισμικού στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες είχε απαγορευτεί από το 2017, ενώ τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ πρόσθεσε προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες ασφαλείας που παρέχονται άμεσα ή έμμεσα από την Kaspersky στη «λίστα του εξοπλισμού και των υπηρεσιών επικοινωνιών που αποτελούν απειλή για την εσωτερική ασφάλεια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr