«Αυτές οι εξελίξεις συνιστούν αρκετά μεγάλες προκλήσεις από μόνες τους και οι χώρες θα τις αντιμετωπίσουν όλες ταυτόχρονα», σημειώνει η ΕΚΤ, αναφερόμενη στο δημογραφικό, τις αμυντικές δαπάνες και τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής. «Συνεπώς, πρέπει να αναληφθεί δράση σήμερα – ειδικά σε χώρες με υψηλό χρέος», που παλεύουν με αυξημένα επιτόκια, τονίζει.
«Η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή είναι μεγάλη, με βάση τα ιστορικά δεδομένα, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο», σημειώνει η ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων θα μπορούσε να απαιτήσει δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ.
Η προειδοποίηση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στις 20 χώρες του μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, ιδίως για τη Γαλλία, όπου η ανακοίνωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών έχει δημιουργήσει ανησυχίες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, προκαλώντας, παράλληλα, αναταράξεις στην αγορά.
Την Τετάρτη (19/6), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέπληξε τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπερβάσεις του προϋπολογισμού πάνω από το όριο του 3%, κάνοντας λόγο για υπερβολικό έλλειμμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν, πέρυσι υπερέβησαν το όριο του 3% του ΑΕΠ συνολικά δέκα κράτη-μέλη, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Ισπανία και η Τσεχία, ενώ το 2024 αναμένεται υπέρβαση του ορίου από τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.
Η ΕΚΤ σημειώνει ότι, εκτός από τα υπάρχοντα δημοσιονομικά ζητήματα, τα οποία συχνά αντανακλώνται σε υψηλούς δείκτες χρέους, διαφαίνονται περαιτέρω προκλήσεις που «θα οδηγήσουν σε σημαντικές δημοσιονομικές επιβαρύνσεις τις επόμενες δεκαετίες». Μεταξύ αυτών, όπως ανέφερε, είναι και η ψηφιοποίηση.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν «άμεσα και μόνιμα» τα πρωτογενή τους ισοζύγια, κατά 2% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, ώστε να επιτύχουν αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ 60% έως το 2070, αναφέρει η ΕΚΤ, καθώς η γήρανση, οι αμυντικές δαπάνες και η κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να διευρύνουν το μέσο έλλειμμα κατά 3% του ΑΕΠ επιπλέον.
Η ψηφιοποίηση εξαιρείται από τον υπολογισμό λόγω «της ιδιαίτερης αβεβαιότητας» σχετικά με τις επιπτώσεις της.
«Οι οικονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώκουν τη σταδιακή μείωση των υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους και να προετοιμάζουν για το μέλλον, συμβάλλοντας στη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος για την άσκηση ενιαίας νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ», καταλήγει η ΕΚΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr