Η συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη τους προσωπική συζήτηση μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο, με ένα πακέτο βοήθειας για όπλα ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων να αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο της ατζέντας τους.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν εκ νέου στην σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία με στόχο την παροχή βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο καθώς οι πλούσιες χώρες συζητούν για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που πάγωσαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι δυτικές χώρες αργούν υπερβολικά να αποφασίσουν για τη βοήθεια. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν άλλαξε στάση και αποφάσισε ότι η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί με αμερικανικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, οι οποίοι υποστηρίζουν την επίθεση στο Χάρκοβο.
Ακόμη, σε χθεσινές δηλώσεις του από τη Νορμανδία ο Μπάιντεν έκανε παραλληλισμό μεταξύ του αγώνα κατά της τυραννίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία αποκαλώντας «δικτάτορα» τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σημειώνεται, ότι το νέο πακέτο ύψους 225 εκατομυρίων δολαρίων σε οπλισμό περιλαμβάνει βλήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικά συστήματα αναχαίτισης, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πηγές.
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προμηθεύσει την Ουκρανία με αεροσκάφη Mirage 2000-5 και να παράσχει εκπαίδευση σε Ουκρανούς πιλότους και στρατιώτες στη Γαλλία, σηματοδοτώντας την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Κιέβου ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα.
Να σημειωθεί πως, η ανακοίνωση του προέδρου Μακρόν για τη στρατιωτική συνεργασία της Γαλλίας με την Ουκρανία προσθέτει μια άλλη διάσταση στις συνεχιζόμενες προσπάθειες ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων του Κιέβου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr