Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σε μία ιστορική εξέλιξη, καθώς πρόκειται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από το Σεπτέμβριο του 2019.
Παρά την απόφαση για τη μείωση, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί περιοριστική πολιτική για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και meeting-by-meeting για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού», τόνισε.
«Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το “φως” των εισερχόμενων χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για ένα συγκεκριμένο “μονοπάτι” όσον αφορά τα επιτόκια», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», είπε μεταξύ άλλων.
Πάνω από 2% ο πληθωρισμός και το επόμενο έτος
Με βάση την επικαιροποιημένη εκτίμηση για το outlook του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Λαγκάρντ, ήταν πλέον σκόπιμο να μετριαστεί ο βαθμός του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής μετά από 9 μήνες διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα.
«Από τη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο του 2023, ο πληθωρισμός μειώθηκε πάνω από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει επίσης υποχωρήσει, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν αποδυναμωθεί και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει σε όλους τους ορίζοντες», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η νομισματική πολιτική έχει διατηρήσει περιοριστικούς τους όρους χρηματοδότησης. Μειώνοντας τη ζήτηση και διατηρώντας σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αυτό συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του πληθωρισμού».
{https://x.com/ecb/status/1798702135376588987}
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ αναφέρει πως παρά την πρόοδο των τελευταίων τριμήνων, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, καθώς οι μισθοί έχουν αυξηθεί και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο και το επόμενο έτος.
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις του Ευρωσυστήματος τόσο για τον βασικό όσο και για τον δομικό πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για το 2024 και το 2025 σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου. Οι ειδικοί «βλέπουν» πλέον τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο στο 2,5% το 2024, σε 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026.
Ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς να υπολογίζονται η ενέργεια και τα τρόφιμα, προβλέπεται πλέον ότι θα κυμανθεί κατά μέσο όρο σε 2,8% το 2024, 2,2% το 2025 και 2% το 2026. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 0,9% το 2024, 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr