Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή οφείλεται στις ισχυρές αυξήσεις στους κλάδους της εκπαίδευσης, των κατοικιών και των εστιατορίων.
Ο μηνιαίος πληθωρισμός αναμένεται επίσης να υποχωρήσει σε μηνιαία βάση, ήταν στο 3,37% τον Μάιο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, έναντι 3,18% τον Απρίλιο, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο ήταν 69,80%.
Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει» και ότι η ανακούφιση θα αρχίσει αυτόν τον μήνα. «Η μεταβατική περίοδος στη μάχη κατά του πληθωρισμού έχει ολοκληρωθεί, εισερχόμαστε στη διαδικασία αποπληθωρισμού», δήλωσε στο X.
Σε δημοσκόπηση του Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλεπόταν να κορυφωθεί στο 74,8% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2022, πριν υποχωρήσει στο 42,6% μέχρι το τέλος του 2024. Οι προβλέψεις για τις μηνιαίες αυξήσεις τιμών κυμαίνονταν μεταξύ 2,7% και 3,3%.
Ακόμη, να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο, αναστρέφοντας χρόνια νομισματικής τόνωσης που στήριζε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ενισχύσει την ανάπτυξη, εκτοξεύοντας όμως τον πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της τον Μάρτιο, κατά 500 μονάδες βάσης στο 50%, επικαλούμενη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό. Έκτοτε τα διατήρησε σταθερά και υποσχέθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη εάν υπάρξει "σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών.
Η αντιστροφή της πολιτικής έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και βοήθησε στην ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία βρίσκονται στο υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο, σε καθαρή βάση.
Οι διεθνείς επενδυτές αυξάνουν την έκθεση τους στην Τουρκία, εστιάζοντας σε τοπικά ομόλογα και ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης, καθώς η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής εμβαθύνει, λένε επενδυτές και αναλυτές.
Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 38% και είπε ότι θα «κάνει ό,τι χρειάζεται» για να αποφύγει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη επιδείνωση των προοπτικών.
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 6,7% και 4,53% αντίστοιχα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού και μιας σειράς ανατιμήσεων για το νέο έτος. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η άνοδος του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε σε περίπου 3,2%.
Τέλος, ο δείκτης εγχώριων τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,96% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 57,68%, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr