Πολλά πανεπιστήμια δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις «κατασκηνώσεις» που έχουν δημιουργήσει οι διαδηλωτές στους χώρους των πανεπιστημίων, λίγες ημέρες πριν από τις τελετές αποφοίτησης.
Γιατί οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα;
Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την απάντηση του Ισραήλ, οι φοιτητές ξεκίνησαν συγκεντρώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, απεργίες πείνας και, πιο πρόσφατα, «κατασκηνώσεις» ενάντια στον πόλεμο.
Απαιτούν από τα πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία διαθέτουν τεράστια κεφάλαια, να αποεπενδύσουν από το Ισραήλ. Αποεπένδυση σημαίνει πώληση μετοχών σε ισραηλινές εταιρείες ή άλλου είδους διακοπή των οικονομικών δεσμών. Οι ακτιβιστές φοιτητές λένε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ ή συνεργάζονται με ισραηλινές οργανώσεις είναι συνένοχες για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα - όπως και τα πανεπιστήμια που επενδύουν σε αυτές τις εταιρείες.
Τα κεφάλαια των πανεπιστημίων χρηματοδοτούν από ερευνητικά εργαστήρια μέχρι ταμεία υποτροφιών, χρησιμοποιώντας κυρίως τις αποδόσεις από επενδύσεις εκατομμυρίων -ή δισεκατομμυρίων- δολαρίων.
Τι συνέβη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια;
Μια αστυνομική επιδρομή το βράδυ της Τρίτης εκκαθάρισε τον χώρο που είχαν κατασκηνώσει οι διαδηλωτές, ενώ, επίσης, απομάκρυνε τους διαδηλωτές από ένα κτίριο του πανεπιστημίου που είχαν καταλάβει. Οι αστυνομικοί είχαν πλήρη εξοπλισμό και απομάκρυναν τους καταληψίες από τον δεύτερο όροφο του Hamilton Hall με αστυνομικά λεωφορεία. Αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε απομακρύνει όλους τους διαδηλωτές από τον χώρο, δίνοντας τέλος στην αντιπαράθεση, προς το παρόν.
Η ιστορία ξεκίνησε στις αρχές του μήνα. Καθώς ο πρόεδρος του Κολούμπια Minouche Shafik μιλούσε στο Κογκρέσο για τον αντισημιτισμό εντός της πανεπιστημιούπολης, εκατοντάδες φοιτητές άρχισαν να στήνουν σκηνές στην πανεπιστημιούπολη.
Πώς η αστυνομική επιδρομή στο Κολούμπια πυροδότησε διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο
Οι μαζικές συλλήψεις δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη συνέχιση των διαδηλώσεων στο Κολούμπια, ενώ προκάλεσαν αντιδράσεις και σε άλλα πανεπιστήμια σε ολόκληρη την έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα δια ζώσης μαθήματα στο Κολούμπια ακυρώθηκαν.
Οι συνομιλίες για την επίλυση της διαμάχης κατέρρευσαν και όταν η κατάληψη επεκτάθηκε σε πανεπιστημιακό κτίριο, η αστυνομία κλήθηκε και πάλι. Το πανεπιστήμιο έκανε γνωστό πως ο χώρος είχε αποκλειστεί και βανδαλιστεί, έτσι με σκοπό την αποτροπή περαιτέρω εντάσεων και «κατασκηνώσεων», η αστυνομία θα παραμείνει στον χώρο μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Πού αλλού πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες;
Η κλιμακούμενη κρίση στο Κολούμπια ενέπνευσε παρόμοιες «κατασκηνώσεις» σε όλη τη χώρα, ενώ διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκεντρώθηκαν επίσης σε πανεπιστημιουπόλεις στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πώς αντιμετωπίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τα Πανεπιστήμια;
Ορισμένα πανεπιστήμια διαπραγματεύονται με τους ακτιβιστές φοιτητές, ενώ άλλα εκδίδουν τελεσίγραφα που οδηγούν στην επέμβαση της αστυνομίας.
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ένας γύρος συλλήψεων στο Τέξας, τη Γιούτα και τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ωστόσο, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου Northwestern και των διαδηλωτών, η οποία περιορίζει το μέγεθος των «κατασκηνώσεων»
Πολιτικοί ζητούν από τα πανεπιστήμια να κάνουν περισσότερα, επισημαίνοντας αναφορές για αντισημιτική συμπεριφορά σε ορισμένες από τις διαμαρτυρίες. Εβραίοι φοιτητές σε διάφορα πανεπιστήμια έχουν μιλήσει στο BBC για περιστατικά που τους έκαναν να αισθάνονται άβολα ή τους προκάλεσαν φόβο. Αυτά κυμαίνονταν από συνθήματα και πινακίδες που υποστήριζαν τη Χαμάς, μια τρομοκρατική ομάδα, μέχρι σωματική βία και απειλές.
Τι αποτέλεσμα έφεραν οι διαμαρτυρίες;
Οι φιλοπαλαιστινιακές ομάδες καλούν εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια να υποστηρίξουν το κίνημα μποϊκοτάζ, αποεπένδυσης και κυρώσεων (BDS), ως μέσο αντίδρασης στο Ισραήλ. Κανένα αμερικανικό πανεπιστήμιο δεν έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο αυτό, αν και ορισμένα έχουν διακόψει κάποιους οικονομικούς δεσμούς στο παρελθόν.
Αν και η αποεπένδυση θα είχε αμελητέο αντίκτυπο -αν είχε- στον πόλεμο στη Γάζα, οι διαδηλωτές λένε ότι θα έριχνε φως σε όσους επωφελούνται από τον πόλεμο και θα βοηθούσε στην ευαισθητοποίηση για το θέμα.
Γιατί οι φοιτητές υπενθυμίζουν τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο του Βιετνάμ;
Ακτιβιστές στο Κολούμπια και σε άλλα πανεπιστήμια μιλούν για τις διαμαρτυρίες που είχαν πραγματοποιηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Τότε, είχαν συλληφθεί χιλιάδες άνθρωποι και υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία. Το 1970, τέσσερις φοιτητές σκοτώθηκαν στο Οχάιο, καθώς η Εθνοφρουρά άνοιξε πυρ. Ο θάνατός είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των φοιτητών σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ εκατοντάδες πανεπιστήμια έκλεισαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr