Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της ΕΕ προβλέπει την επέκταση των κυρώσεων που έχει ήδη επιβάλει στην Τεχεράνη για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, ώστε να συμπεριλαμβάνεται πλέον και η προμήθεια πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η επέκταση των κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί και επίσημα αργότερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση διάφορων τεχνικών προϋποθέσεων.
Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία συνέχισαν να ασκούν πιέσεις ώστε να προστεθούν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν στην ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, όμως η αξιολόγηση από τη νομική υπηρεσία του μπλοκ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, κάτι που ορισμένα κράτη-μέλη θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Σύμφωνα με μία από τις πηγές του πρακτορείου, η Γερμανία πιέζει να γίνει το συγκεκριμένα βήμα παρότι ξέρει ότι σε μεγάλο βαθμό θα έχει μόνο συμβολική σημασία, δεδομένου ότι έχουν ήδη επιβληθεί ευρείες κυρώσεις σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί αναφορικά με το πρόγραμμα εμπλουτισμού πυρηνικών του Ιράν.
Η απόφαση της ΕΕ για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης ελήφθη μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ και την περιορισμένη "απάντηση” του Τελ Αβίβ, εξελίξεις που πυροδότησαν ανησυχίες για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα σε περιφερειακή σύρραξη.
Κι αυτό την ώρα που η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειες να πείσει τις δύο πλευρές να μην κλιμακώσουν περαιτέρω την ήδη αυξημένη ένταση στην περιοχή, ενώ ακόμη και οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να επιβάλλουν στο Ισραήλ τη βούλησή τους, ζητώντας αυτοσυγκράτηση.
Πέραν των εταιρειών που κατασκευάζουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν, οι κυρώσεις στοχοποιούν και τη μεταφορά όπλων σε οργανώσεις που στηρίζει η Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ.
Ο αντίκτυπος των νέων κυρώσεων, ωστόσο, πιθανότατα θα είναι περιορισμένος λόγω των υφιστάμενων μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, την καταστολή των αντιφρονούντων και την παροχή οπλικών συστημάτων στη Ρωσία, και κυρίως γιατί η Ευρώπη δεν εξετάζει επί του παρόντος να λάβει μέτρα που θα στοχεύουν τον ενεργειακό τομέα του Ιράν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr