Σύμφωνα με τις διαδικασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Συνέλευση πρέπει πρώτα να γνωμοδοτήσει για οποιαδήποτε αίτηση για ένταξη προτού ληφθεί τελική απόφαση από την Επιτροπή Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού που αποτελείται από Υπουργούς Εξωτερικών.
Στην καταστατική του Γνωμοδότηση, βασισμένη σε έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη (Ελλάδα, ΕΛΚ/ΚΔ) , που ψηφίστηκε με 131 ψήφους υπέρ και 29 κατά και 11 αποχές, η Συνέλευση είπε ότι η ένταξη θα οδηγήσει σε « ενίσχυση των προτύπων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διασφαλίζοντας την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλους όσους βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Κοσσυφοπεδίου».
Θα ήταν «το αποκορύφωμα ενός διαλόγου που αναπτύχθηκε σε διάστημα δύο δεκαετιών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως το τέλος μιας διαδικασίας. Αντίθετα, η ένταξη θα πρέπει να δώσει καταλυτική ώθηση στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Η ιδιότητα του μέλους θα βοηθήσει επίσης το Κοσσυφοπέδιο να «αντιμετωπιστεί εκκρεμείς προκλήσεις και ζητήματα ανησυχίας», επεσήμαναν οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του χάσματος μεταξύ των κανονιστικών προτύπων και της αποτελεσματικής εφαρμογής τους, της ανάγκης καλύτερης προστασίας των δικαιωμάτων των μη πλειοψηφικών κοινοτήτων και της προώθησης ενός ευνοϊκού κλίματος στην εμπιστοσύνη, τη συμφιλίωση και την ένταξη.
Η Συνέλευση χαιρέτισε ως «μεγάλη σημαντική ανακάλυψη» την εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην υπόθεση του μοναστηριού Visoki Dečani, η οποία είπε ότι ήταν «ένα απτό σημάδι της δέσμευσης της κυβέρνησης να ενεργήσει πλήρως σύμφωνα με το κράτος δικαίου, ανεξάρτητα από πολιτικούς λόγους». Η ίδρυση ενός Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία θα ήταν «ένα σημαντικό βήμα» για τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, πρόσθεσε, και «θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη μελλοντική εξέταση της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου για προσχώρηση στο Συμβούλιο από την Επιτροπή Υπουργών. της Ευρώπης, ως μεταενταξιακή δέσμευση».
Αναγνωρίζοντας τις «πρωτοφανείς συνθήκες» της αίτησης, δεδομένου ότι ορισμένα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος, η Συνέλευση ζήτησε «διπλωματία, διάλογο και συμβιβασμό». Κάλεσε την Επιτροπή Υπουργών να διασφαλίσει ότι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου θα ήταν «με την επιφύλαξη των θέσεων των επιμέρους κρατών μελών όσον αφορά το κράτος του Κοσσυφοπεδίου».
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr