«Εάν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και τη δύναμη της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να συγκλίνει σταθερά προς τον στόχο, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση, η Λαγκάρντ είπε ότι αυτή η «σημαντική» νέα πρόταση ήταν μια «ηχηρή και ξεκάθαρη ένδειξη» του τρέχοντος αισθήματος της τράπεζας.
Η ΕΚΤ δεν είχε κάνει καμία άμεση αναφορά στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στα προηγούμενα ανακοινωθέντά της.
Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΚΤ αποκάλυψε ότι λίγα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν θετικά στη μείωση των επιτοκίων ακόμα και τώρα.
Άλλη… ρότα από τη Federal Reserve
Ερωτηθείσα για το αν τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τροχιά μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ απάντησε: «Προφανώς, ο,τιδήποτε συμβαίνει έχει σημασία για εμάς και εν ευθέτω χρόνο θα ενσωματωθεί στην πρόβλεψη που θα ετοιμαστεί και θα δημοσιευτεί τον Ιούνιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια πολύ μεγάλη οικονομία και ένας σημαντικός χρηματοπιστωτικός τομέας επίσης».
Παρόλα αυτά, επεσήμανε: «Δεν υποθέτουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην ευρωζώνη θα είναι ο καθρέφτης αυτού που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι οι οικονομίες, τα πολιτικά καθεστώτα και οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι όλα διαφορετικά.
Σε άλλη ερώτηση, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου θα επηρεάσει τη χάραξη πολιτικής.
Επιβεβαίωση των εκτιμήσεων, αλλά και προειδοποιήσεις
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία επιτόκια της ΕΚΤ», δήλωσε νωρίτερα στην ομιλία της η Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού.
Όπως τόνισε η κα. Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία, με κινητήριο μοχλό την πτώση των τιμών στα τρόφιμα και τα αγαθά. Οι περισσότεροι δείκτες του πληθωρισμού κινούνται χαμηλότερα, η αύξηση των μισθών σταδιακά μετριάζεται και οι εταιρείες απορροφούν μέρος της αύξησης του εργασιακού κόστους στα κέρδη τους.
Οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν περιοριστικές και οι αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε η ΕΚΤ συνεχίζουν να βαραίνουν τη ζήτηση, το οποίο είναι θετικό για τη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Η ίδια προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι αφανείς πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και διατηρούν ψηλά τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών.
Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή μας για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, με αιχμή τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και των αγαθών. Οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού υποχωρούν, η αύξηση των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της αύξησης του κόστους εργασίας στα κέρδη τους. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων μας εξακολουθούν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.
Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας, το 2%. Θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνεχιζόμενη διαδικασία του αποπληθωρισμού. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια της πολιτικής μας θα παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα χρειαστεί. Εάν η επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής αυξήσει περαιτέρω την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο, θα ήταν σκόπιμο να μειώσουμε το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού και δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα παρατίθενται και στον ιστότοπό μας.
Τώρα, θα περιγράψω πιο αναλυτικά πώς βλέπουμε την εξέλιξη της οικονομίας και του πληθωρισμού και στη συνέχεια θα εξηγήσω την εκτίμησή μας για τις χρηματοπιστωτικές και νομισματικές συνθήκες.
Οικονομική δραστηριότητα
Η οικονομία παρέμεινε αδύναμη το πρώτο τρίμηνο. Ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες είναι ανθεκτικές, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αδύναμη ζήτηση και η παραγωγή εξακολουθεί να είναι υποτονική, ιδίως στους ενεργοβόρους τομείς. Οι έρευνες δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με αιχμή τις υπηρεσίες. Η ανάκαμψη αυτή αναμένεται να υποστηριχθεί από την άνοδο των πραγματικών εισοδημάτων, η οποία προκύπτει από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση των όρων εμπορίου. Επιπλέον, η αύξηση των εξαγωγών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και οι δαπάνες μετατοπίζονται περαιτέρω προς τα εμπορεύσιμα αγαθά. Τέλος, η νομισματική πολιτική αναμένεται να ασκήσει μικρότερη αντίσταση στη ζήτηση με την πάροδο του χρόνου.
Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από την αρχή της κυκλοφορίας του ευρώ. Ταυτόχρονα, η στενότητα στην αγορά εργασίας συνεχίζει να μειώνεται σταδιακά, με τους εργοδότες να δημοσιεύουν λιγότερες κενές θέσεις εργασίας.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια, έτσι ώστε ο αποπληθωρισμός να προχωρήσει με βιώσιμο τρόπο.
Η πλήρης και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τους δείκτες χρέους σε βιώσιμη βάση.Οι εθνικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στο να καταστήσουν την οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα.Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αποτελεσματική και ταχεία εφαρμογή του προγράμματος "Επόμενη γενιά της ΕΕ" και η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς θα βοηθήσουν στην προώθηση της καινοτομίας και στην αύξηση των επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.Αποφασιστικότερες και πιο συγκεκριμένες προσπάθειες για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών θα βοηθούσαν στην κινητοποίηση των μαζικών ιδιωτικών επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως τόνισε το Διοικητικό Συμβούλιο στη δήλωσή του της 7ης Μαρτίου 2024.
Πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, από ετήσιο ρυθμό 2,6% τον Φεβρουάριο σε 2,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έκτακτη εκτίμηση της Eurostat. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων μειώθηκε στο 2,7% τον Μάρτιο, από 3,9% τον Φεβρουάριο, ενώ ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας διαμορφώθηκε στο -1,8% τον Μάρτιο, μετά από -3,7% τον προηγούμενο μήνα.Ο πληθωρισμός των τιμών των αγαθών μειώθηκε εκ νέου τον Μάρτιο, στο 1,1%, από 1,6% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών παρέμεινε υψηλός τον Μάρτιο, στο 4,0%.
Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού μειώθηκαν περαιτέρω τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας την εικόνα της σταδιακής μείωσης των πιέσεων στις τιμές.
Ενώ ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, οι μισθοί και τα μοναδιαία κέρδη αυξήθηκαν λιγότερο έντονα από ό,τι αναμενόταν το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αλλά το μοναδιαίο κόστος εργασίας παρέμεινε υψηλό, αντανακλώντας εν μέρει την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας. Οι πιο πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν περαιτέρω συγκράτηση της αύξησης των μισθών.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια να υποχωρήσει στο στόχο μας το επόμενο έτος, λόγω της ασθενέστερης αύξησης του κόστους εργασίας, των εκτυλισσόμενων αποτελεσμάτων της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής μας και της εξασθένησης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας.Οι μετρήσεις των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές, με τις περισσότερες να διαμορφώνονται γύρω στο 2%.
Εκτίμηση κινδύνου
Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη κινούνται προς τα κάτω, δηλαδή μειώνονται.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες. Μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία ή μια περαιτέρω επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα επιβάρυνε επίσης την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.
Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη για το μέλλον και το παγκόσμιο εμπόριο να διαταραχθεί. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων σημαίνει ότι οι δαπάνες αυξάνονται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ή εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν.
Στους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό περιλαμβάνονται οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.Ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν εάν οι μισθοί αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο ή τα περιθώρια κέρδους αποδειχθούν πιο ανθεκτικά.Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει αρνητικά αν η νομισματική πολιτική εξασθενίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή αν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα.
Χρηματοπιστωτικές και νομισματικές συνθήκες
Τα επιτόκια της αγοράς είναι σε γενικές γραμμές σταθερά από τη συνεδρίασή μας του Μαρτίου και οι ευρύτερες συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές.
Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων υποχώρησε στο 5,1% τον Φεβρουάριο, από 5,2% τον Ιανουάριο. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν 3,8% τον Φεβρουάριο, από 3,9% τον Ιανουάριο.
Τα ακόμη αυξημένα επιτόκια δανεισμού και οι σχετικές περικοπές στα επενδυτικά σχέδια οδήγησαν τις επιχειρήσεις να μειώσουν περαιτέρω τη ζήτηση δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2024, όπως αναφέρεται στην τελευταία μας έρευνα τραπεζικού δανεισμού. Τα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια παρέμειναν αυστηρά, με περαιτέρω ελαφρά αυστηροποίηση για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και μέτρια χαλάρωση για τα ενυπόθηκα δάνεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δυναμική των πιστώσεων παραμένει αδύναμη. Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε οριακά ταχύτερα τον Φεβρουάριο, με ετήσιο ρυθμό 0,4%, από 0,2% τον Ιανουάριο.
Η αύξηση των δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητη τον Φεβρουάριο, στο 0,3% σε ετήσια βάση.Το ευρύ χρήμα - όπως μετράται με το Μ3 - αυξήθηκε με υποτονικό ρυθμό 0,4% τον Φεβρουάριο.
Συμπέρασμα
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής μας θα παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα χρειαστεί. Εάν η επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής αυξήσει περαιτέρω την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο, θα ήταν σκόπιμο να μειώσουμε το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού και δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr