«Πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί το μπρεντ πάνω από 90 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2024 χωρίς πραγματική διακοπή του εφοδιασμού που σχετίζεται με γεωπολιτικά γεγονότα», δήλωσε ο αναλυτής της Macquarie Βίκας Ντιβέντι.
«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι το πετρέλαιο θα υποχωρεί καθώς προχωρά το έτος λόγω της αύξησης της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, μιας σημαντικής ποσότητας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ+ που επανεισέρχεται στην αγορά και της πιθανότητας ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός να μετριάσει τη ζήτηση», πρόσθεσε.
Λεπτά από τη συνεδρίαση της Federal Reserve των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό μπορεί να είχε σταματήσει και ότι θα χρειαζόταν μεγαλύτερη περίοδος αυστηρής νομισματικής πολιτικής για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι επενδυτές που ανέμεναν νωρίτερα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, τώρα βλέπουν τον Σεπτέμβριο ως πιθανότερο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης, μετά από μια τρίτη συνεχόμενη ισχυρότερη από το αναμενόμενο μέτρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη και να καταστείλουν τη ζήτηση για πετρέλαιο.
Εν τω μεταξύ, η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε επιφυλακή για πιθανά ιρανικά αντίποινα για μια αεροπορική επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου, που θεωρείται ότι εξαπέλυσε το Ισραήλ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ και η Χαμάς ξεκίνησαν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στη Γάζα που διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, αλλά αυτές οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές από το Ιράν και τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι τιμές παραμένουν ευαίσθητες στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να τιμολογούν τους κινδύνους διακοπής της προσφοράς, εάν οι εντάσεις παραταθούν για περισσότερο», δήλωσε ο Γιπ Γιουν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.
Οι traders θα περιμένουν επίσης μια μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) που αναμένεται αργότερα την Πέμπτη και την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για την αγορά πετρελαίου που αναμένεται την Παρασκευή.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,855 στα 85,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,71% στα 89,82 δολάρια το βαρέλι.
Ισχυρή άνοδος για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 6,402% στα 28,835 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι τιμές του χρυσού παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές εν μέσω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων, με τα πιθανά κέρδη να μετριάζονται από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απομάκρυνση της ελπίδας ότι η Federal Reserve θα ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο.
«Θα περίμενα ότι ο χρυσός θα διαπραγματευόταν χαμηλότερα αφού ο πληθωρισμός των ΗΠΑ εξέπληξε, αλλά τα (πραγματικά) επιτόκια ήταν κακή κινητήρια δύναμη για τον χρυσό τελευταία και καθοδηγείται από παράγοντες φόβου», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταούνοβο.
«Για το επόμενο σκέλος υψηλότερα (στις τιμές), πρέπει ακόμα να δούμε μια επιστροφή της ζήτησης ETF χρυσού και αυτό απαιτεί από τη Fed να υποδείξει μείωση των επιτοκίων», συμπλήρωσε.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,54% στα 2.360,80 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,26% στα 28,12 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,35% στα 4,2677 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0745 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,33% στο 1,2574 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8547 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr