Αναλυτικότερα, ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη ζώνη του ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 46,1 τον Μάρτιο από το 46,5 του Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση του 45,7, αλλά παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 που υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας για 21ο μήνα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, αφού ο PMI «σκαρφάλωσε» στις 56,9 μονάδες, σε υψηλό 25 μηνών, και είναι ο καλύτερος στην ευρωζώνη για τον Μάρτιο, με Ισπανία και Ιταλία να ακολουθούν με 51,4 και 50,4 αντίστοιχα.
Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο PMI που αναμένεται την Πέμπτη και θεωρείται καλός μετρητής της οικονομικής υγείας, αυξήθηκε από το 46,6 του Φεβρουαρίου στο 47,1, βελτιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση του 46,8.
«Είναι λίγο αποκαρδιωτικό. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, η μεταποιητική βιομηχανία ανεβαίνει σταδιακά τη σκάλα του δείκτη PMI, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στη σκάλα του υπογείου», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.
«Ωστόσο, η πρόοδος στον… επόμενο όροφο δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, σε μεγάλο βαθμό λόγω της χαμηλής απόδοσης της γερμανικής και της γαλλικής βιομηχανίας», συμπλήρωσε.
Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για 23ο μήνα παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο. Οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι πιθανότατα ευπρόσδεκτη είδηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αγωνίζεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο, επισημαίνει το Reuters.
Τα εργοστάσια σε όλο το μπλοκ μείωσαν ξανά τον αριθμό των εργαζομένων, αλλά σε ένδειξη ότι οι μάνατζερ περίμεναν βελτίωση του μελλοντικού δείκτη παραγωγής, ένας δείκτης αισιοδοξίας, αυξήθηκε στο 57,4 από 57,1, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr