Η έκθεσή της, που τιτλοφορείται «Ανατομία μιας γενοκτονίας», δόθηκε στη δημοσιότητα χθες και σήμερα παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των χωρών που μετέχουν στο Συμβούλιο. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στη συζήτηση. Ωστόσο, δεκάδες διπλωμάτες, που εκπροσωπούσαν κυρίως αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, αλλά και κράτη της Λατινικής Αμερικής, πήραν τον λόγο για να υπερασπιστούν την εντολή και το έργο της Αλμπανέζε, στην οποία απαγορεύτηκε η είσοδος στο ισραηλινό έδαφος επειδή το Ισραήλ έκρινε ότι έκανε «αντισημιτικές» δηλώσεις για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Χαιρετίζουμε το θάρρος που είχατε να καταγράψετε τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται πίσω από την εν εξελίξει επίθεση του Ισραήλ και τις ενέργειες που ισοδυναμούν με γενοκτονία στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πακιστάν, μιλώντας εκ μέρους των χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου υπογράμμισε ότι η ομάδα των αραβικών χωρών την «ευχαριστεί» για την έκθεσή της, «στην οποία επαναβεβαιώνει ότι η κατοχική δύναμη διέπραξε γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».
«Εκτιμούμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η ειδική εισηγήτρια για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις που διέπραξε η ισραηλινή κατοχή. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να μπλοκάρει το έργο της και την καλούμε να συνεχίσει» τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Κατάρ, εξ ονόματος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο μετέχουν οι αραβικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου.
Η Ρωσία ανέφερε ότι «μελέτησε προσεκτικά την έκθεση» και κάλεσε την ειδική εισηγήτρια «να συνεχίσει τις προσπάθειές της», ενώ η Κίνα, που γενικά αντιτίθεται στην ανάθεση εντολών για έρευνα σε χώρες, ανέφερε ότι «σημείωσε» όσα αναφέρει η Αλμπανέζε.
«Σημειώνουμε την έκθεση της ειδικής εισηγήτριας. Η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία μιας κατάλληλης και ανεξάρτητης έρευνας για όλους τους ισχυρισμούς», είπε ο εκπρόσωπος των Βρυξελλών.
Η Αλμπανέζε επανέλαβε τις κατηγορίες της εναντίον του Ισραήλ που περιλαμβάνονται στην έκθεσή της. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για επιβολή οικονομικών κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε από τη Δευτέρα αυτή την έκθεση, θεωρώντας ότι αποτελεί μέρος «μιας εκστρατείας με στόχο την υπονόμευση της ίδιας της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους». Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι «δεν έχουν κανέναν λόγο να πιστεύουν ότι το Ισραήλ διέπραξε πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr