Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εκτίμησε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι «πάνω από το 45% του ελληνικού λαού δείχνει ότι στις ευρωεκλογές θέλει να εκφράσει την αποδοκιμασία του απέναντι στην ΕΕ», για να συμπληρώσει με νόημα πως «με το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει και την αποδοκιμασία του και την αντίθεσή του, αλλά και τον πόθο του σε μια πραγματική Ευρώπη των λαών και να στείλει και ένα μήνυμα ελπίδας, από την Ελλάδα, για την ενδυνάμωση των αγώνων στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε πως με τον τρόπο αυτόν, «ο λαός θα αποδείξει ότι δεν έχει δώσει καμιά λευκή επιταγή στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη για να τσακίζει τα δικαιώματα, κουνώντας το δάχτυλο του 41%», για να συμπληρώσει πως «έτσι θα κόψει τη φόρα στην κυβέρνηση της ΝΔ, που τρέχει την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα του λαού στην εκπαίδευση, την υγεία, παντού. Αλλά, θα δώσει και ηχηρό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ως βολικοί αντίπαλοι, στην ουσία, της προσφέρουν συναίνεση στην αντιλαϊκή της πολιτική», όπως είπε.
Προηγούμενα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα του δημογραφικού, καθώς προσδιόρισε ότι «δεν πρόκειται για κάποιο νέο θέμα», αλλά σημείωσε πως οφείλεται, εν μέρει, στη «μετανάστευση επιστημονικού εργατικού δυναμικού, ως έκφραση της επιδιωκόμενης κινητικότητας, η οποία αποτελεί στρατηγική της ΕΕ», ενώ σημείωσε πως «το φαινόμενο πήρε διαστάσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και παραμένει, διότι παράγεται και αναπαράγεται, όχι ως ατύχημα και έκτακτη συνθήκη, αλλά ως προϊόν της κανονικότητας στην κίνηση του διεθνούς καπιταλισμού, ως επιδίωξη».
Σε ό,τι αφορά το δημογραφικό, ο κ. Κουτσούμπας προσδιόρισε ότι δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα της χώρας αλλά δημογραφικό πρόβλημα που έχουν και οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αμερική, ενώ έκανε αναφορά σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μετανάστευση επιστημονικού δυναμικού στη χώρα μας έχει αφετηρία την δεκαετία του 1950, ενώ «την περίοδο 1998-2007 υπολογίζεται ότι 550.000 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό προκειμένου ν' απασχοληθούν σε εργασίες υψηλής επαγγελματικής ειδίκευσης».
Ο ίδιος παρατήρησε ότι το ΚΚΕ, «παρακολουθεί τη συζήτηση σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως παρακολουθεί τις αιτίες που προκαλούν το δημογραφικό πρόβλημα». Διαπίστωσε επιδείνωση των δεικτών και αναφέρθηκε σε μελέτες που έχει στα χέρια της ΕΕ, που καταγράφουν τις εντεινόμενες συνέπειες του δημογραφικού «και βλέπει επιπτώσεις ακόμη και στην γεωπολιτική θέση της Ευρώπης...», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο ίδιος έκανε σκληρή κριτική στις πολιτικές που, όπως είπε, «οδηγούν στην διεύρυνση του δημογραφικού προβλήματος» και μάλιστα, σημείωσε με νόημα πως «οι πολιτικές αυτές είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά ακόμη και για τα κυβερνητικά μέτρα, καθώς «την ώρα που συζητάμε για τους δημογραφικούς δείκτες, η μητρότητα γίνεται συνώνυμο της ανεργίας, της απόλυσης. Υπάρχουν περιπτώσεις νέων εργαζόμενων γυναικών, που χάνουν το επίδομα της άδειας μητρότητας, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τα 200 ένσημα τα τελευταία δύο χρόνια για να το πάρουν!». Συμπλήρωσε δε ότι «πρόκειται, βέβαια, για διάταξη που διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις», ενώ σχολίασε και τις επιστημονικές μεθόδους αναπαραγωγής, καθώς, όπως είπε, «η εμπορευματοποίηση της Υγείας, ιδιαίτερα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αποφέρει τεράστια κέρδη στους αντίστοιχους επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι εμπορεύονται τις αγωνίες ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας».
Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της ΛΑΡΚΟ και μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο θέμα «αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μια περιοχή πληρώνει το τίμημα για τις πολιτικές της ΕΕ και οδηγεί εργαζόμενους στην ανασφάλεια, στην ανεργία».
Το θέμα της ΛΑΡΚΟ ο Δημήτρης Κουτσούμπας το χαρακτήρισε «έγκλημα με υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ» και σημείωσε πως «4 χρόνια τώρα, με το αφήγημα του «προσωρινού» και με την αναμονή του «επενδυτή που έρχεται», η κυβέρνηση της ΝΔ επιτέθηκε με λύσσα στους εργαζόμενους, αλλά και στους κατοίκους των γύρω περιοχών», ενώ σημείωσε πως «χάθηκαν 800 θέσεις εργασίας, έκλεψαν τον μόχθο μιας ζωής από εργαζόμενους και μικροεργολάβους και από τις τοπικές κοινωνίες. Κυριαρχεί η συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ - η ανασφάλεια, η απαξίωση, οδήγησαν στη μετανάστευση νέα ζευγάρια, μαγαζιά έκλεισαν, σχολεία συρρικνώθηκαν», είπε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κατέθεσε σειρά από ερωτήματα για το τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι, πού και πώς θα εργαστούν και διαπίστωσε σειρά από προβλήματα στον τομέα της υγείας, αλλά και ανυπαρξία της στήριξης κράτους. Ο ίδιος έθεσε και ένα δίλημμα για τη ΛΑΡΚΟ, λέγοντας πως «οι επιλογές είναι δύο: Ή θα μεταναστεύσουν ή θα αγωνιστούν όλοι μαζί, εργάτες της ΛΑΡΚΟ, αγροτοκτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, έμποροι για να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, για να μείνει η περιοχή ζωντανή».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr