Υιοθετώντας ένα σχέδιο ψηφίσματος που προετοιμάστηκε από την Ουκρανη βουλευτή των Φιλελευθέρων Yuliia Ovchynnykova, η επιτροπή προέτρεψε τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στις προσπάθειες για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τον SDG 14 για τη διατήρηση της θάλασσας.
Οι βουλευτές ζήτησαν ενισχυμένη προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μέσω της καλύτερης εφαρμογής των διεθνών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων.
Για να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση της θάλασσας και των ωκεανών, η επιτροπή ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν την προστασία της θάλασσας στις εθνικές πολιτικές για το κλίμα.
Αυτό περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή κοινοτήτων που εξαρτώνται από θαλάσσιους πόρους και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών στις ναυτιλιακές βιομηχανίες.
Επιπλέον, θα πρέπει να εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εδραίωση της σύνδεσης μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος
Οι βουλευτές προέτρεψαν τα κράτη να «συλλέξουν και να αναλύσουν πληροφορίες για νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στη Μαύρη Θάλασσα, τα επίπεδα ρύπανσης των υδάτων και άλλες επιπτώσεις του πολέμου στη ζωή των ζώων και της θάλασσας και στη βιοποικιλότητα».
Κοιτάζοντας το μέλλον, η επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ «να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν το 30 τοις εκατό των θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 επεκτείνοντας τα MPA με στόχο να σταματήσουν οι τράτες σε αυτές τις περιοχές» και κάλεσε τις χώρες εκτός ΕΕ «να αξιοποιήσουν αυτά τα μέτρα να βελτιώσουν την εσωτερική τους νομοθεσία.
Νικος Ρούσσης – Στρασβουργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr