«Αυτό οφείλεται στις επιπτώσεις στο κόστος των περιορισμών του CO2, καθώς και στις οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις αναδυόμενες βιομηχανίες», έγραψαν σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (8/3).
«Η οικονομική ανάλυση της ΕΕ πρέπει να εξετάζει συνολικά τόσο τις αρνητικές όσο και τις θετικές επιπτώσεις της πολιτικής για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις καταναλωτικές ευκαιρίες των ανθρώπων, στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και στις αλυσίδες εφοδιασμού», αναφέρει ο πρόεδρος του ifo, Clemens Fuest.
«Η επόμενη Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της», τονίζουν οι συγγραφείς.
Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει βασιστεί κυρίως σε μέσα που βασίζονται στην αγορά, ιδίως στην τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
«Ωστόσο, δεδομένης της κλίμακας και του κόστους της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, η ΕΕ δείχνει σημάδια υποχώρησης από αυτή τη δέσμευση, στρεφόμενη αντ' αυτού σε πιο δαπανηρές επιδοτήσεις συγκεκριμένης τεχνολογίας και άλλες κατευθυνόμενες παρεμβάσεις στην αγορά», συνεχίζουν οι συγγραφείς.
Περισσότερο από ποτέ, η αποτελεσματικότητα των αγορών και η τεχνολογική ουδετερότητα πρέπει να προστατεύονται από πολιτικές παρεμβάσεις.
Η κυβερνητική παρέμβαση στην οικονομία θα πρέπει να περιορίζεται στους τομείς όπου είναι απολύτως απαραίτητη. Η εμπλοκή του δημόσιου τομέα και η νομοθεσία δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη απάντηση, καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση υπερρύθμισης και κανονιστικής «κόπωσης».
Ταυτόχρονα, οι συγγραφείς ζητούν περισσότερη διεθνή συνεργασία από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανάλογες προσπάθειες από άλλες χώρες. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι βιώσιμη η πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και για να ευδοκιμήσει οικονομικά η ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr