Στις από κοινού δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Επιθυμούμε να εμβαθύνουμε τη στενή μας συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και τον στρατιωτικό τομέα. Η συμφωνία-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας είναι η πιο συγκεκριμένη εκδήλωση αυτής της βούλησης».
Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της Αλβανίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, της οργάνωσης FETO, τους οποίους η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. «Γνωρίζουμε και εκτιμούμε την ευαισθησία του κ. πρωθυπουργού στον αγώνα κατά της FETΟ. Δεν θα επιτρέψουμε σ' αυτό το σατανικό δίκτυο, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δηλητηριάσει τις σχέσεις μας, να πετύχει τον στόχο του», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στη συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία, λέγοντας: «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι για την Αλβανία, το Κόσοβο και τους Αλβανούς υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα κάθε φορά που μιλάμε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Νομίζω ότι αυτές οι τρεις σημαντικές στιγμές θα παραμείνουν στην εθνική μας μνήμη, όπως σήμερα, και αύριο».
Το πρώτο απ' αυτά, ανέφερε, είναι η αναγνώριση του Κοσόβου από την Τουρκία, μόλις αυτό ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. «Χάρη σ' εσάς και την κυβέρνησή σας, το Κόσοβο αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη δημοκρατία. Λίγα λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του στο ίδιο του το Κοινοβούλιο, αναγνωρίστηκε από το κράτος σας» είπε.
Δεύτερον, «όταν η Αλβανία συγκλονίστηκε από σεισμό με πολύ σοβαρές συνέπειες, ήσασταν ο πρώτος που επικοινώνησε μαζί μας», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ο Ερντογάν του είχε πει πως «όσο υπάρχει η Τουρκία, η Αλβανία δεν είναι μόνη», και στη συνέχεια η Τουρκία έχτισε 500 διαμερίσματα.
Η τρίτη στιγμή που, σύμφωνα με τον Έντι Ράμα, η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό της Αλβανίας ήταν την περίοδο της πανδημίας.
Τέλος, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του τουρκικού νοσοκομείου στην Αλβανία, χαρακτηρίζοντάς το πρότυπο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, καθώς και στο έργο του τουρκικού ιδρύματος Maarif στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως και στην παρουσία του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (ITU) στα Τίρανα.
Εκτός από τη συμφωνία-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, Τουρκία και Αλβανία υπέγραψαν μνημόνιο για τη συνεργασία στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας, πρωτόκολλο για τη συνεργασία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων των δύο χωρών, μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της αειφόρου διαχείρισης των δασών και των προστατευόμενων περιοχών, συμφωνία για την αναπτυξιακή συνεργασία και το καθεστώς του Γραφείου Συντονισμού του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Τουρκίας (TIKA) στην Αλβανία και μνημόνιο για την περιβαλλοντική συνεργασία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr