Οι νέοι κανόνες, που ονομάζονται AI Act (Νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη), έχουν ως στόχο να θέσουν τις προστατευτικές δικλείδες για μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, από τον τραπεζικό τομέα έως τα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς και για λόγους ασφαλείας και αστυνόμευσης.
Οι κανόνες θα ρυθμίζουν επίσης τα θεμελιώδη μοντέλα ή την generative AI, όπως αυτό που κατασκευάστηκε από την OpenAI και υποστηρίζεται από τη Microsoft, τα οποία είναι συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύονται σε μεγάλα σύνολα δεδομένων, με την ικανότητα να μαθαίνουν από νέα δεδομένα για να εκτελούν διάφορες εργασίες.
«Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη κάνει ένα βήμα μπροστά: Οι ευρωβουλευτές στο @EP_Justice & @EP_SingleMarket ενέκριναν την προσωρινή συμφωνία για έναν νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης που διασφαλίζει την ασφάλεια και τηρεί τα θεμελιώδη δικαιώματα», ανέφερε μία από τις δύο επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο X.
Οι χώρες της ΕΕ έδωσαν την υποστήριξή τους νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η Γαλλία εξασφάλισε παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του διοικητικού βάρους των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου και την καλύτερη προστασία των επιχειρηματικών μυστικών. Οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις παραμένουν, ωστόσο, επιφυλακτικές, ανησυχώντας για την ασαφή και γενική διατύπωση ορισμένων απαιτήσεων, αλλά και για τον αντίκτυπο του νόμου στην καινοτομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr