Η έκθεση δημοσιεύθηκε την Τρίτη (23/1) και φανερώνει ότι η μείωση της όρεξης για επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια ήταν μικρότερη το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Παράλληλα, οι τράπεζες αναμένουν ακόμη και μια μικρή αύξηση της ζήτησης για δάνεια το τρίμηνο που διανύουμε – την πρώτη από τις αρχές του 2022.
Ωστόσο, οι τράπεζες συνέχισαν να αυστηροποιούν τα κριτήρια πίστωσης, αν και με πιο ήπιο ρυθμό, με την ΕΚΤ να βλέπει τάση εξομάλυνσης το 2024. Οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης αξιολογούν κατά πόσο η πρωτοφανής νομισματική σύσφιγξη θα επηρεάσει ακόμα την οικονομία. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι ένας βασικός δίαυλος μέσω του οποίου θέλουν να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα και να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%. Παράλληλα, όμως, δεν θέλουν επιδεινώσουν την κατάσταση πέρα από τη διαφαινόμενη «ήπια προσγείωση» στην οποία φαίνεται να έχει περιέλθει.
«Σε όλες τις κατηγορίες δανείων, η μείωση της ζήτησης οφείλεται στο γενικό επίπεδο των επιτοκίων», αναφέρει η ΕΚΤ. «Επιπλέον, η μείωση των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου περιόρισε τη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, ενώ η υποτονική καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας περιόρισαν τη ζήτηση για δάνεια εκ μέρους των νοικοκυριών».
Η τριμηνιαία έρευνα, η οποία πραγματοποιείται από το 2003, δημοσιοποιήθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναμένεται να διατηρήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο στο 4% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα σήματα που θα εκπέμψει ως προς τις μειώσεις επιτοκίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr