Σύμφωνα με το Ifo institute, όσο αυξάνεται το μέγεθος της εταιρείας, τόσο αυξάνεται και η προθυμία καταβολής μπόνους αποζημίωσης λόγω πληθωρισμού. Το ποσοστό είναι 93% για εταιρείες με 500 ή περισσότερους εργαζόμενους και 84% για μικρότερες εταιρείες.
Με ποσοστό 93%, περισσότερες εταιρείες στον τομέα της μεταποίησης κατέβαλαν το μπόνους από ό,τι εταιρείες στο εμπόριο (86%) ή μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών (85%).
Το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί το μπόνους ως έναν πρόσθετο τρόπο παρακίνησης των εργαζομένων- οι μισοί (56%) εκμεταλλεύονται συνειδητά το φορολογικό όφελος- και το 49% αναφέρει ως λόγο την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας.
«Οι μικρές εταιρείες βλέπουν το μπόνους κυρίως ως έναν τρόπο παρακίνησης των εργαζομένων τους, ενώ οι μεγάλες εταιρείες το καταβάλλουν συχνότερα σε περίπτωση συλλογικής συμφωνίας μισθών», , λέει ο Schaller.
Από τις 26 Οκτωβρίου 2022, οι εργοδότες επιτρέπεται να χορηγούν στους υπαλλήλους τους αφορολόγητο ποσό έως 3.000 ευρώ με τη μορφή επιδόματος αντιστάθμισης του πληθωρισμού. Αυτό θεσπίστηκε με νόμο στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων την αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Αξιοσημείωτο είναι δε, πως πρόκειται για προαιρετική πληρωμή, και πως το επίδομα μπορεί να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2024.
Επιπλέον, ορισμένες συλλογικές συμβάσεις ορίζουν το μπόνους ως γενικά δεσμευτικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr