Μιλώντας στην εκπομπή στην ΕΡΤ, ο κ. Λουκίδης αποκάλυψε ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε 2.500 περίπου αιτήσεις για αντιικά φάρμακα κάθε μέρα». Όπως είπε, «υπάρχει μια μεγάλη δυναμική, η οποία φαίνεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.700 -1.800 και φτάσαμε 2.300. Άρα καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μια μεγάλη δυναμική που πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες θα πιάσει μάλλον κορυφή, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερος ο αριθμός των περιστατικών και των εισαγωγών και πιθανότατα και των ημερήσιων περιστατικών. Και σκεφτείτε ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν αναφέρονται και δεν αναφέρονται στην πλατφόρμα της δήλωσης των περιστατικών».
Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη έξαρση, ίσως η μεγαλύτερη τον τελευταίο χρόνο και το ευτύχημα είναι ότι δεν αποτυπώνεται σε πολύ σκληρούς δείκτες, γιατί υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες για θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσα στο νοσοκομείο.
Αναφορικά με το εάν υπάρχουν ελλείψεις στα αντιικά φάρμακα ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα. «Είμαστε σε μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχει μια εξαιρετικά καλή πλατφόρμα χορήγησης και ένα καλό σύστημα χορήγησης αντιικών. Υπάρχει μια μεγάλη συνεργασία όλων των φορέων και των κρατικών φαρμακείων και των γιατρών που ελέγχουν την πλατφόρμα αλλά και των συναδέλφων», σημείωσε.
Όσον αφορά στην πίεση στα νοσοκομεία είπε πως ήταν αναμενόμενη. «Είναι κάτι που εμφανίζεται στην Ελλάδα μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και τέλη Φεβρουαρίου. Το περιμέναμε αυτό. Θα ανταπεξέλθουμε, δεν το συζητάμε. Έχουμε περάσει και δυσκολότερες μέρες.
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Λουκίδης, «ίσως φέτος χάσαμε το τρένο της πρόληψης. Δεν κάναμε όλοι μαζί μια καλύτερη επιστημονική αποτύπωση της αναμνηστικής δόσης και αυτό το πράγμα οδήγησε σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Αυτό ήταν ίσως το λάθος μας».
Η σύσταση για εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο παραμένει για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες. «Έχουμε μία σύσταση εδώ και 2 μήνες περίπου, άλλο αν δεν ακολουθήθηκε από την πλειοψηφία του κόσμου ο οποίος ήταν μέσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε αυτό έχουμε κι εμείς ευθύνη. Πρέπει να έχουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας. Ήμασταν λίγο πιο χαλαροί σε σχέση με αυτό που έπρεπε να είμαστε».
Πρόσθεσε δε ότι «η μάσκα πρέπει να ξαναγυρίσει σε κάθε δομή υγείας που μπαίνουμε, είτε λέγεται φαρμακείο αυτή, είτε λέγεται νοσοκομείο, είτε λέγεται ιατρείο ιδιωτικό. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας μέτρο, γιατί και αυτό έχει ατονήσει. Από εκεί και πέρα όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ευάλωτοι, η μάσκα μπορεί να τους προστατεύσει σε περιπτώσεις συγχρωτισμού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr