Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν σημαντική συμβολή στην προώθηση μιας δημόσιας επικοινωνιακής σφαίρας βασισμένης στο κράτος δικαίου και συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρέχουν πρακτική καθοδήγηση στους σχετικούς φορείς, ιδίως σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, αλλά και σε κράτη, παρόχους τεχνολογίας και ψηφιακές πλατφόρμες που διαδίδουν ειδήσεις, αναφέροντας λεπτομερώς τον τρόπο χρήσης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη της δημοσιογραφίας.
Το κείμενο καλύπτει τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορα στάδια της δημοσιογραφικής παραγωγής, που κυμαίνονται από την απόφαση χρήσης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, την απόκτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, την ενσωμάτωση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην επαγγελματική πρακτική και την εξωτερική διάσταση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις αίθουσες σύνταξης, συγκεκριμένα την επίδρασή της στην κοινό και κοινωνία.
Οι κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν επίσης ορισμένες ευθύνες για τους παρόχους τεχνολογίας και τις πλατφόρμες, καθώς και για τα κράτη μέλη.
Το τελευταίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη προτύπων για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την παροχή υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη υπεύθυνων δημοσιογραφικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Οι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες εκπονήθηκαν από μια υποεπιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αύξηση της ανθεκτικότητας των μέσων ενημέρωσης, αναπτύχθηκαν παράλληλα με τις ευρύτερες εργασίες για τη μελλοντική σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr