Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ, οι οποίοι είχαν συνομιλίες στη Ρώμη, συναντήθηκαν επίσης με τον Αλβανό ομόλογό τους Έντι Ράμα, ο οποίος θεωρείται βασικός σύμμαχος στις προσπάθειες διαχείρισης των αφίξεων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς τις ευρωπαϊκές ακτές.
Το γραφείο της Μελόνι ανέφερε, σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση, ότι οι συνομιλίες με τον Σουνάκ «επικεντρώθηκαν κυρίως στις κοινές εργασίες στον τομέα της μετανάστευσης στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης που υπεγράφη στο Λονδίνο» τον Απρίλιο.
Οι δύο ηγέτες φέρεται να συμφώνησαν να συγχρηματοδοτήσουν ένα πρώτο ιταλοβρετανικό σχέδιο υποβοηθούμενων εθελοντικών επαναπατρισμών στις χώρες καταγωγής, όπως αυτό που έχει σχεδιάσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Τυνησία.
Οι Μελόνι, Σουνάκ και Ράμα συμφώνησαν στην ανάγκη διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης «με έναν ολοκληρωμένο και πιο δομημένο τρόπο, εντείνοντας περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι συνομιλίες άγγιξαν και άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Τους τελευταίους μήνες, ο Σουνάκ έχει αναπτύξει μια ισχυρή συνεργασία με τον Μελόνι και έχει προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη άλλων Ευρωπαίων ηγετών για την πάταξη της μετανάστευσης, με την Αλβανία και την Ιταλία να θεωρούνται κρίσιμοι εταίροι.
Μετά τη συνάντησή του με τη Μελόνι, ο Σούνακ έκανε, επίσης, την εμφάνισή του σε πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα της «Αδέλφια της Ιταλίας», μαζί με άλλους διεθνείς προσκεκλημένους, όπως ο Ράμα και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ.
Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Σούνακ προειδοποίησε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης θα καταλήξει να «καταστρέψει την πίστη του κοινού» στους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις. «Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, οι αριθμοί θα αυξηθούν», είπε. «Θα κατακλύσει τις χώρες μας και την ικανότητά μας να βοηθήσουμε εκείνους που πραγματικά χρειάζονται τη βοήθειά μας περισσότερο».
Ο Σούνακ τόνισε επίσης ότι αν αυτό «απαιτεί να επικαιροποιήσουμε τους νόμους μας και να ηγηθούμε μιας διεθνούς συζήτησης για την τροποποίηση των μεταπολεμικών πλαισίων γύρω από το άσυλο, τότε πρέπει να το κάνουμε».
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για το μεταναστευτικό που συνήφθη πρόσφατα μεταξύ της ιταλικής και της αλβανικής κυβέρνησης εμπνεύστηκε, εν μέρει, από τις μακροχρόνιες προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να απελάσει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.
Η συμφωνία μεταξύ Ρώμης και Τιράνων περιλαμβάνει την υποδοχή και διαχείριση των μεταναστών στη χώρα της Αδριατικής, όμως το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε την επικύρωσή της στο κοινοβούλιο, εν αναμονή απόφασης σχετικά με τις αμφισβητήσεις του σχεδίου.
Ο Ράμα δήλωσε το Σάββατο ότι είναι «σίγουρος» για την αξιολόγηση της συμφωνίας από το δικαστήριο, επειδή «δεν έχει τίποτα αντισυνταγματικό» και ότι αναμένει πως η απόφαση θα ληφθεί «πολύ νωρίτερα» από την προθεσμία του Μαρτίου.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Ράμα καιηο Μελόνι υπέγραψαν μια αρχική συμφωνία για τη δημιουργία δύο κέντρων στην Αλβανία, για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου των μεταναστών και των προσφύγων που διασώθηκαν στη θάλασσα από το ιταλικό ναυτικό, την ακτοφυλακή και τα σκάφη της αστυνομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr