Η GRECO σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν ολοκληρωμένη νομοθεσία για την προώθηση της ακεραιότητας και την πρόληψη της διαφθοράς στην εκτελεστική εξουσία μέσω ενός ισχυρού θεσμικού μηχανισμού. Η πρώτη Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, που εγκρίθηκε το 2021, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο εξωτερικό.
Η GRECO θεωρεί ότι μια παρόμοια στρατηγική προσέγγιση με μια γενική στρατηγική κατά της διαφθοράς για την Εκτελεστική Επιτροπή θα ήταν επωφελής για την αντιμετώπιση των κινδύνων εγχώριας διαφθοράς και ακεραιότητας.
Τα ποινικά και αστικά καταστατικά και οι κανονισμοί κατά της δωροδοκίας, που περιέχουν τους κανόνες δεοντολογικής συμπεριφοράς, ισχύουν για όλα σχεδόν τα άτομα σε ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα.
Η GRECO σημειώνει ότι ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος εξαιρούνται από τις περισσότερες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις για τις συγκρούσεις συμφερόντων και την ακεραιότητα. Έχοντας αυτό υπόψη, η GRECO συνιστά ότι, εκτός από τη δήλωση ενδιαφέροντος, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος θα πρέπει να παραιτηθούν από οποιεσδήποτε εξωτερικές θέσεις και να εκχωρήσουν δυνητικά αντικρουόμενα περιουσιακά στοιχεία πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Θα πρέπει επίσης να υπόκεινται στους μηχανισμούς λογοδοσίας που ορίζονται στο ισχύον καταστατικό.
Περαιτέρω, η GRECO τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνεχής εφαρμογή των δεσμεύσεων ηθικής που έχουν υπογραφεί από ανώτερους προεδρικούς διορισμένους, ορισμένες από τις οποίες έχουν ανακληθεί στο παρελθόν. Επιπλέον, όλοι οι προεδρικοί διορισμένοι στον Λευκό Οίκο θα πρέπει να υπόκεινται σε διατάξεις κατά του νεποτισμού που ισχύουν σε άλλα μέρη του Εκτελεστικού Κλάδου.
Το lobbying διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και είναι καλά ρυθμισμένο. Απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις επαφές προσώπων σε ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα με εκπροσώπους συμφερόντων και άλλα τρίτα μέρη που επιδιώκουν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων, και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις περιστρεφόμενες πόρτες στον εκτελεστικό κλάδο θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά για την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος, όπως απαιτείται.
Τέλος, η GRECO καλεί να επιλυθεί η συσσώρευση αιτημάτων για δημόσιες πληροφορίες βάσει του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας. Όσον αφορά την επιβολή του νόμου, η έκθεση εστιάζει στο FBI, τον κύριο ερευνητικό βραχίονα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την ευρύτερη ερευνητική αρχή.
Η GRECO σημειώνει ισχυρές πολιτικές, εργαλεία και διαδικασίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ακεραιότητας που εφαρμόζει το FBI όσον αφορά τη στρατολόγηση, τον αρχικό και συνεχή έλεγχο, την εκπαίδευση και τις συμβουλές, καθώς και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας, σε συνδυασμό με σημαντικούς πόρους που αφιερώνονται στην αποτελεσματική εφαρμογή της -πλαίσιο διαφθοράς σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Κατά την άποψη της GRECO, μια αποκλειστική στρατηγική του FBI για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα ήταν επωφελής όσον αφορά την ένδειξη των προτεραιοτήτων για δράση σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, οι οργανωτικές και κρατικές ευπάθειες ασφάλειας που προκύπτουν όταν οι υπάλληλοι του FBI μετακινούνται στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αντιμετωπιστούν πιο ολοκληρωμένα. Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτείται σαφής κατανόηση των κινδύνων και αποτελεσματικά μέτρα για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων.
Οι πληροφοριοδότες εντός του FBI πρέπει να διαθέτουν επαρκή διαδικαστικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής επανεξέτασης των καταγγελιών πληροφοριοδοτών και της αποτελεσματικής προστασίας έναντι των αντιποίνων, σύμφωνα με αυτά που προσφέρεται στους περισσότερους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους βάσει του νόμου περί προστασίας των καταγγελιών.
Η εφαρμογή των συστάσεων που απευθύνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αξιολογηθεί από την GRECO το 2025 μέσω της διαδικασίας συμμόρφωσής της.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr