Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
-Βελτίωση της αξιοπιστίας, της ιδιοκτησίας και των περιθωρίων για επενδύσεις
-Νέες αριθμητικές τιμές για τον καθορισμό της απαιτούμενης υπερβολικής μείωσης του χρέους και των αποκλίσεων από τα σχέδια δαπανών, για να δοθεί χώρος για επενδύσεις
-Μια επιπλέον περίοδος 10 ετών για την ολοκλήρωση της υπερβολικής μείωσης του χρέους
-Νέες διατάξεις, για να επιτραπούν περισσότερες επενδύσεις και να αυξηθεί η εθνική ιδιοκτησία των σχεδίων.
Η Οικονομική Επιτροπή υιοθέτησε τη θέση της σχετικά με τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις και την εθνική ιδιοκτησία και βελτιώνοντας την αξιοπιστία του συστήματος. Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του νέου συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.
Το κείμενο που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές εισάγει ελάχιστες αριθμητικές τιμές, που καθορίζουν κατά πόσο ένα κράτος μέλος πρέπει να μειώνει το υπερβολικό χρέος του κάθε χρόνο και πόσο μπορεί να υπερβεί τον προγραμματισμό των δαπανών.
Για χώρες με αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ μεταξύ 60% και 90%, ο λόγος αυτός πρέπει να μειώνεται κατά τουλάχιστον 0,5% κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, κατά την προβλεπόμενη περίοδο ή 1%, για χώρες με αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ άνω του 90%.
Το κείμενο απαιτεί επίσης από την Κομισιόν να επεξεργαστεί, μέσω χωριστής πράξης, πώς θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και καθορίζει το πλαίσιο για το τι πρέπει να περιέχει αυτή η χωριστή πράξη.
Οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν, επίσης, μια νέα εξαίρεση, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν μπορεί, κατ' εξαίρεση, να επιτρέψει σε ένα κράτος μέλος να αποκλίνει από τις δαπάνες του για μέγιστη περίοδο πέντε ετών, εάν αυτές οι δαπάνες αφορούν στρατηγικές επενδύσεις που ανταποκρίνονται στις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ.
Τέλος, σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης, ένα κράτος μέλος μπορεί να υποβάλει νέο ή αναθεωρημένο δημοσιονομικό σχέδιο στην Επιτροπή.
Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Esther De Lange δήλωσε:
«Με την τρέχουσα γενική ρήτρα διαφυγής που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, είναι σημαντικό να παρέχουμε, γρήγορα, σαφήνεια σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς μας κανόνες. Χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει την ευθύνη του σε αυτό. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης που βασίζεται σε υγιείς κανόνες, συμμόρφωση και επιβολή. Έχουμε διασφαλίσει ότι η νέα οικονομική διακυβέρνηση θα είναι πιο συγκεκριμένη για κάθε χώρα, διατηρώντας παράλληλα ένα πλαίσιο ΕΕ. Για να διασφαλίσουμε μια ποσοτικοποιημένη ελάχιστη μείωση του χρέους για τα κράτη μέλη, βάλαμε ένα συγκεκριμένο ποσό για την απαιτούμενη ετήσια μείωση του χρέους. Καθορίζουμε επίσης μια σαφή μέγιστη απόκλιση που επιτρέπεται στα κράτη μέλη από την πορεία των καθαρών δαπανών τους.»
Η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών- Δημοκρατών Margarida Marques δήλωσε:
«Αυτή η συμφωνία είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός σε πιο αξιόπιστους και ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες που υποστηρίζουν τους ευρωπαίους πολίτες και εταιρείες. Προτείνουμε την ενίσχυση της επενδυτικής, δημοκρατικής και κοινωνικής διάστασης αυτού του πλαισίου. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει επίσης να αυξήσουν τον δημοσιονομικό χώρο και την ευελιξία για τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις κοινωνικές, κλιματικές, ψηφιακές και αμυντικές προτεραιότητες της ΕΕ και να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα γεγονότα, ενώ ταυτόχρονα προάγουν τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr