«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά μια διαρκή ειρήνη, στην οποία τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζουν με ασφάλεια, δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός. Γιατί θα φυτέψει μόνο τους σπόρους για τον επόμενο πόλεμο, επειδή η Χαμάς δεν επιθυμεί διαρκή ειρήνη», είπε ο Ρόμπερτ Γουντ.
Οι ΗΠΑ είναι ένα από τα μόνιμα μέλη που έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο). Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα (8/12).
Παράλληλα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, απέρριψε κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Όπως είπε, «μια κατάπαυση του πυρός παγιώνει τον έλεγχο της Χαμάς στη Γάζα» και «της δίνει συγχωροχάρτι για τις φρικαλεότητές της». «Χωρίς τη στρατιωτική πίεση που ασκείται στη Χαμάς, καμία διπλωματία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Μανσούρ, από την άλλη, είπε ότι «ξεκάθαρος στόχος του Ισραήλ είναι να αναγκάσει τους Παλαιστινίους να φύγουν» από την περιοχή. Το Ισραήλ θα «κάνει τη Γάζα τόπο αβίωτο», εκτοπίζοντας τους πάντες, επισήμανε.
Ταυτόχρονα, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού. Η βαρβαρότητα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από τις δικές του παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου, υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για τις συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα: οι άνθρωποι δεν έχουν πού να πάνε, πουθενά δεν είναι ασφαλείς, ενώ στερούνται κάθε μέσο επιβίωσης, λιμοκτονούν. «Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης έχει κατακλύσει τον λαό της Γάζας».
Καταλήγοντας, είπε πως «καταδικάζει ανεπιφύλακτα» τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και ζητά την άμεση απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς.
«Την ίδια στιγμή, η βαρβαρότητα που διαπράττει η Χαμάς δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», είπε, ενώ πρόσθεσε με έμφαση πως «υπάρχει κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης της δημόσιας τάξης και ολοκληρωτικής κατάρρευσης του συστήματος ανθρωπιστικής υποστήριξης».
Ο γ.γ. του ΟΗΕ κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «πιέσουν για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, για την προστασία των αμάχων και για την επείγουσα παράδοση βοήθειας». Μίλησε επίσης για μια λύση δύο κρατών, που είναι η «μόνη βιώσιμη δυνατότητα για ένα ειρηνικό μέλλον».
Τέλος, ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νικολά ντε Ριβιέρ, είπε ότι οι διπλωμάτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις, αναφορικά με το ψήφισμα περί κατάπαυσης του πυρός, όπως μεταδίδει το BBC.«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια άλλη σύγκρουση και μια άλλη αποτυχία», τόνισε. «Ας μη ρίξουμε το αυτοκίνητο του Συμβουλίου Ασφαλείας στον τοίχο», είπε, προσθέτοντας, από την άλλη, πως «η κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, οι απώλειες αμάχων αυξάνονται, οπότε «δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr