Η Γουιάνα είχε ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης να διατάξει τη διακοπή ορισμένων ψηφοφοριών, λέγοντας ότι στόχος ήταν να ανοίξει ο δρόμος για τη Βενεζουέλα να προσαρτήσει την αμφισβητούμενη περιοχή Εσεκίμπο, η οποία αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα της Γουιάνας. Και οι δύο χώρες ερμήνευσαν την απόφαση της Παρασκευής ότι υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις δικές τους θέσεις στην επικράτεια, η οποία είναι μεγαλύτερη από την Ελλάδα και πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά.
Σύμφωνα με το Associated Press, η δικαστική απόφαση υπολείπεται οποιασδήποτε ρητής αναφοράς για το δημοψήφισμα, αλλά λέει ότι η Βενεζουέλα πρέπει «να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα τροποποιούσε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή» στο Εσεκίμπο. Η νομικά δεσμευτική απόφαση παραμένει σε ισχύ έως ότου εξεταστεί από το δικαστήριο μια υπόθεση που ασκήθηκε από τη Γουιάνα κατά της Βενεζουέλας για το μέλλον της περιοχής, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Η Βενεζουέλα έχει κανονίσει δημοψήφισμα για να υποβάλει στους ψηφοφόρους πέντε ερωτήσεις την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένου του αν θα δημιουργηθεί ένα κράτος στο Εσεκίμπο και αν οι ψηφοφόροι υποστηρίζουν τη χορήγηση ιθαγένειας στους σημερινούς και μελλοντικούς κατοίκους της περιοχής.
Η Βενεζουέλα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της επιτροπής του ΟΗΕ για τη διαμάχη, αλλά η αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες χαρακτήρισε την απόφαση ως «νίκη για τη Βενεζουέλα», δεδομένου ότι ο ΟΗΕ δεν διέταξε τη διακοπή των σχεδίων του δημοψηφίσματος. «Η Γουιάνα πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη», είπε η Ροντρίγκες μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Ο πρόεδρος της Γουιάνας Μοχάμεντ Ιρφάαν Άλι χαιρέτισε επίσης την απόφαση. Ανέφερε πως η απόφαση καθιστά σαφές ότι «απαγορεύεται στη Βενεζουέλα να προσαρτήσει ή να καταπατήσει το έδαφος της Γουιάνας ή να προβεί σε άλλες ενέργειες» αλλάζοντας τα όρια του Εσεκίμπο που τέθηκαν το 1899, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα οποιουδήποτε δημοψηφίσματος.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και οι σύμμαχοί του ενθαρρύνουν τους ψηφοφόρους να απαντήσουν «ναι» σε όλες τις ερωτήσεις στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Η Βενεζουέλα θεωρούσε πάντα το Εσεκίμπο ως δικό της, επειδή η περιοχή ήταν εντός των ορίων της κατά την ισπανική αποικιακή περίοδο, και αμφισβητούσε εδώ και καιρό τα σύνορα που αποφασίστηκαν από τη διεθνή διαιτησία το 1899, όταν η Γουιάνα ήταν ακόμα βρετανική αποικία.
Μετά από χρόνια άκαρπης διαμεσολάβησης, η Γουιάνα προσέφυγε στο παγκόσμιο δικαστήριο το 2018, ζητώντας από τους δικαστές να αποφανθούν ότι η απόφαση για τα σύνορα του 1899 είναι έγκυρη και δεσμευτική. Η Βενεζουέλα υποστηρίζει ότι μια συμφωνία το 1966 για την επίλυση της διαφοράς ουσιαστικά ακύρωσε την αρχική απόφαση. «Το δικαστήριο έκρινε ότι η υπόθεση είναι αποδεκτή και ότι έχει δικαιοδοσία, αλλά αναμένεται να περάσουν χρόνια για να ληφθεί οριστική απόφαση», καταλήγει το δημοσίευμα του Associated Press.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr