Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, κι έτσι για 6-7 ώρες, την Πέμπτη 30/11, δόθηκε η ευκαιρία σε έναν κλάδο κομβικό για την οικονομία της ΕΕ να στείλει τα σχετικά "σήματα".
Στη συνάντηση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ως προεδρος της Eurometaux εκπροσώπησε τον κλάδο των μη σιδηρούχων μετάλλων, που αποτελεί το “κλειδί” για την πράσινη μετάβαση, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο CEO της AccelorMittal Europe Geert Van Poelvoorde, o CEO της 2Green Steel Henrik Henriksson, o Vice President της US Steel Kosice Miroslav Kiralvarga, Paul Voss γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκού Αλουμινίου, Luis Cabra CEO της Repsol, Diego Pavia Inno Energy CEO, Sopna Sury Hydrogen Europe, Ken Mcnight Cembureau President, Jonn Morrish Ceo Europe Heildeberg Materials, Martin Brudermuller CEO της BASF, Pierro Petrusco FIEC President, Michael Staffas Bolliden CEO , Marcus Beyrer Business Europe Director General , Marcos Franca Loist CEO, Petr Cingr AGROFERT Vice President, Gelsomina Vigliotti, αντιπρόεδρος της ΕΙΒ.
Ένεκα και της συγκυρίας, τα μείζονα ζητήματα του ενεργειακού κόστους, των δικτύων και διεθνών διασυνδέσεων, του ρυθμιστικού πλαισίου, που συχνά δημιουργεί ζητήματα αλλά και του Green Pool, δηλαδή της στήριξης που πρέπει να έχουν οι βιομηχανίες για το επιπλέον κόστος της σύναψης PPAs με ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ ετέθησαν επί τάπητος, με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να καταγράφουν τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλλά συνολικά της οικονομίας, μια και η βιομηχανία είναι πυλώνας κεντρικός.
Πάντως η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε σχέση με τα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών, αν και βέβαια η πλευρά της βιομηχανίας δεν φάνηκε να πείθεται. Όπως αναφέρθηκε, συνολικά, οι τιμές της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και της ενέργειας είναι πολλαπλάσιες από τα προ κρίσης επίπεδα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Mytilineos εξήρε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της λύσης, την οποία αναμένουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις προς υιοθέτηση και υλοποίηση.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η Ε.Ε. συζητούσε για τουλάχιστον ένα χρόνο για κάποια μορφή του αμερικανικού IRA (παροχή κρατικών επιδοτήσεων προς επιχειρήσεις για «πράσινες» επενδύσεις), πριν μία πρωία αιφνιδιαστεί από το σχέδιο που εξαγγέλθηκε στις ΗΠΑ. Η Ε.Ε. λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όπως European Critical Raw Materials Act, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρα τα οφέλη για τον κλάδο. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να προωθηθεί η περαιτέρω εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μπαταρίες, αλλά και διαθέσιμη δυναμικότητα στα δίκτυα ηλεκτρισμού. «Κατά την ενεργειακή μετάβαση, αναγκαζόμαστε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε για ορυκτά καύσιμα, το κόστος των οποίων είναι υψηλό. Το 50% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έντασης ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή κλειστές. Οι περισσότερες μετακομίζουν στις ΗΠΑ», υπογράμμισε.
Διασυνδέσεις δικτύου
Συνολικά, ενώπιον της κορυφής της πυραμίδας της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, που συχνά- πυκνά δέχεται σφοδρή κριτική για τις αποφάσεις της, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εστίασαν, πέρα από την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέας παραγωγής και στο θέμα των των δικτύων,μ αλλά και των απαιτούμενων επενδύσεων. Από την πλευρά της ηγεσίας της ΕΕ έγινε αποδεκτό, ότι δεν έχουμε ακόμα τις λύσεις, όμως αποτελεί προτεραιότητα προς επίλυση.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έθεσαν τα ζητήματα της υπερ - ρύθμισης της αγοράς, των νέων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και πράσινης συμμόρφωσης. Αναφέρθηκε, δε, ότι περίπου 14.500 έγγραφα για κανονισμούς και σχετικές συμμορφώσεις θα πρέπει οι διοικήσεις των εταιρειών να διαχειρίζονρται, κάτι που προσθέτει δυσβάσταχτο φορτίο στην επιχειρηματικότητα. Πάντως, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής θα ξεκινήσει προετοιμασία για deregulation, δηλαδή μείωση των ρυθμιστικών δεσμεύσεων, που θα κληθεί τελικά να υλοποιήσει η επόμενη επιτροπή.
Η ΚομισιόνΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr