Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο ακροδεξιός ελευθεριακός απείλησε να αποχωρήσει από το εμπορικό μπλοκ που είχαν σχηματίσει η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη.
Εάν η συμφωνία αποτύχει, η μεγαλύτερη χαλαρότερη θα ήταν η ΕΕ, γιατί πρέπει να επεκτείνει την επιρροή της σε αυτήν την περιοχή, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς που επικαλείται το Euronews.
«Η μη επίτευξη συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur και η μη επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης θα ήταν μεγάλη απώλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στο οικονομικό μέτωπο, αλλά και από άποψη συμβολισμού και πολιτικής στη σχέση με τη Λατινική Αμερική. Η ΕΕ ήταν προσπαθώντας σκληρά να επαναβεβαιώσει την επιρροή στη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν η ΕΕ προσπαθεί να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους», σχολίασε ο Γκουστάβο Μούλερ, ερευνητής στο πανεπιστημιακό κέντρο του Πανεπιστημίου το Λέβεν στο Βέλγιο.
Παρά τις δυσκολίες αυτές, η ΕΕ συνεχάρη τον Μιλέι και λέει ότι σκοπεύει να διατηρήσει την εταιρική σχέση, ιδίως με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με το Euronews, η εμπορική συνθήκη συμφωνήθηκε κατ' αρχήν το 2019 μετά από δύο δεκαετίες συνομιλιών, αλλά οι πρόσθετες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που απαιτήθηκαν από την ΕΕ φέτος, οδήγησαν τη Βραζιλία και την Αργεντινή να αναζητήσουν νέες παραχωρήσεις που παρέτειναν τις διαπραγματεύσεις.
Τώρα, η εκλογή ενός αρνητή της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι ο Μιλέι, μπορεί να γίνει άλλο ένα επιχείρημα για ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα τη Γαλλία και την Αυστρία, να εγκαταλείψουν τη διαδικασία.
«Μια νέα κυβέρνηση στην Αργεντινή που αρνείται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελεί νέο εμπόδιο, ειδικά από την άποψη της ΕΕ και ιδιαίτερα τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά την ίδια στιγμή, η πιο σημαντική χώρα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις όταν πρόκειται για Η κλιματική αλλαγή είναι αυτή με περισσότερο από το δάσος του Αμαζονίου που είναι η Βραζιλία, και εκεί πρέπει να γίνουν οι περισσότερες διαπραγματεύσεις», συνέστησε ο ερευνητής.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής της Mercosur έχει προγραμματιστεί στις 7 Δεκεμβρίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Και ορισμένοι μπαίνουν ήδη στον πειρασμό να πιέσουν για μια απόφαση μέχρι τότε, πριν ο Μιλέι αναλάβει τα καθήκοντά του λίγες μέρες μετά (στις 10).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr