Η ΕΚΤ διέκοψε αυτό το μήνα μια σειρά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, αφού αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ 4% και η συζήτηση τώρα μετατοπίζεται στο πόσο καιρό θα πρέπει να παραμείνει υψηλό το κόστος δανεισμού.
«Με την τρέχουσα στάση της νομισματικής μας πολιτικής, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο μας έως το 2025», είπε η Σνάμπελ σε ομιλία της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Federal Reserve Bank of St Louis.
«Ωστόσο, η διαδικασία αποπληθωρισμού κατά το τελευταίο μίλι θα είναι πιο αβέβαιη, πιο αργή και πιο ανώμαλη. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων», υπογράμμισε.
Ο πληθωρισμός χρειάστηκε μόλις ένα χρόνο για να πέσει στο 2,9% από 10,6%, αλλά η πτώση στο 2% θα διαρκέσει περίπου διπλάσιο χρόνο και αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να σταματήσουν ή ακόμα και να ανατρέψουν τη διαδικασία, επεσήμανε επίσης.
Η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους. «Εάν οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν τους επόμενους μήνες σύμφωνα με τον ιστορικό τους μέσο όρο, η ενέργεια εκτιμάται ότι θα προσθέσει σχεδόν 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στον μετρούμενο πληθωρισμό της ευρωζώνης έως τον Ιούλιο του 2024», πρόσθεσε.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι στο παρελθόν.
Το μερίδιο των υπηρεσιών στο οικονομικό προϊόν έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει μικρότερο αντίκτυπο στη δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα.
«Η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μπορεί επομένως να είναι πιο αδύναμη ή λιγότερο άμεση από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που μπορεί να επιμηκύνει τη διαδικασία αποπληθωρισμού», είπε η Σνάμπελ.
Οι επίμονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι ένα άλλο ζήτημα που θα προκαλέσει την ΕΚΤ. Η συνεχιζόμενη πτώση του πληθωρισμού θα απαιτήσει συγκράτηση της αύξησης των μισθών, αλλά η χαμηλή ανεργία αυξάνει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, εξήγησε.
«Οι δείκτες μας, ειδικά εκείνοι που παρακολουθούν τις μισθολογικές συμφωνίες που υπογράφηκαν πρόσφατα, δείχνουν τη συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των μισθών σε μια εποχή που ο πληθωρισμός ήδη πέφτει», είπε.
Για να προχωρήσει ο αποπληθωρισμός, η αύξηση των μισθών πρέπει να επιβραδυνθεί και τα εταιρικά περιθώρια πρέπει να απορροφήσουν μέρος της αύξησης του κόστους εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr